*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 337

  гр. София, 08.08.2022г.

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети юли, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  Председател: EМИЛ ТОМОВ

  Членове: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Николаева ч. гр. дело № 580 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на З. Н. К. и М. В. К. срещу определение № 4185 от 17.12.2020г. по ч. търг. дело № 3348/2020г. на Варненски окръжен съд, с което е потвърдено определение № 260734 от 10.09.2020г. по гр. дело № 5382/2020г. на Варненски районен съд, с което е прекратено на основание чл. 130 ГПК исковото производство, образувано по обективно съединени искове на касаторите срещу „Сантана“ ООД: иск с правно основание чл. 26, ал. 1, пр. 1 и пр. 3 ЗЗД за прогласяване нищожността на договор за поддръжка и управление на комплекс „Пурпурна звезда“, сключен между страните на 23.08.2006г., поради противоречие със закона и като накърняващ добрите нрави, и отрицателен установителен иск с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК за установяване, че ищците не дължат на ответника сумата 2 820.54 лв., представляваща годишна такса за поддръжка и управление за 2019г. и 2020г. по договора за поддръжка и управление на комплекс „Пурпурна звезда“ от 23.08.2006г..

  Касаторите поддържат, че атакуваното определение е неправилно, като молят то да бъде отменено и вместо него постановено ново определение, с което делото да бъде върнато на първоинстанционния съд за разглеждане и решаване на правния спор по двата обективно съединени иска.

  В изложението по чл. 284, ал. 1, т. 3 ГПК към частната касационна жалба, чието съдържание преповтаря самата касационна жалба, са наведени доводи относно основания за допускане на касационно обжалване по смисъла на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по следните въпроси: 1. „Допустимо ли е предявяване на самостоятелен иск по чл. 26, ал. 1, пр. 1 и пр. 3 ЗЗД за нищожност поради противоречие със закона и добрите нрави на договор за поддръжка и управление на комплекс „Пурпурна звезда“ от 23.08.2006г., ако ищецът по този иск е имал качеството ответник в предходен процес между страните по спор за дължимостта на сума, представляваща главница по този договор и последният не е навел в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари