Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 335

  гр. София, 26.07.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на дванадесети юли през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия Анна Баева ч.т.д. № 821 по описа за 2022г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на „ТРАНСЛОГИСТИКА” ООД, представлявано от адв. Г. В., срещу определение № 467 от 23.02.2022г. по ч.гр.д. № 3081/2021г. на Окръжен съд – Пловдив, с което е потвърдено определение № 8143 от 18.10.2021г. по гр.д. № 11863/2021г. на РС – Пловдив. С потвърденото първоинстанционно определение е върната исковата молба на „ТРАНСЛОГИСТИКА” ООД против „ВиоВес” ЕООД /н./ за признаване за установено в отношенията между страните, че ответното дружество не е страна по договор за наем с нотариална заверка на подписите рег. № 3118/25.10.2018г. на нотариус С. Д., ре № 616 при НК с район на действие РС – Пловдив и е прекратено производството по делото.

  Частният касационен жалбоподател поддържа, че в хода на делото, в производство, свързано с определяне на родова подсъдност, делото вече е било разглеждано от ВКС, който в определението си е приел, че се касае за иск за установява на това съществува ли договор за наем между ищеца и ответника, и това определение е задължително за всички съдилища по делото. Сочи, че не са му били давани указания да прецизира петитума или обстоятелствената част на исковата молба, а единствено такива за посочване на правен интерес, какъвто е обоснован. Твърди, че има интерес да установи, че няма сключен договор за наем с ответника /той не е страна по такъв/, тъй като като в този случай ответникът не би могъл да упражни правата си по чл.644 ТЗ. Намира за неправилен извода на въззивния съд, че единствената форма на защита, която има, е да се защити срещу иск на ответника по делото, като твърди, че единствената му форма на защита спрямо твърденията на ответника е, че договорът за наем е прекратен, е да установи по исков ред, че ответникът не е страна по този договор, няма договор за наем с него и съответно соченият от ответника договор продължава да действа. В изложението си ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари