Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 329

  гр. София, 25.07.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на двадесет и пети юли през две хиляди и двадесет и втора година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като изслуша докладваното Костадинка Недкова ч. т. д. N 1540 по описа за 2022г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2, изр. 2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на „Тракийска Лоза“ ЕООД, срещу определение № 112 от 16.03.2022г. по ч. т. д. № 387/2022г. на Върховен касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, с което е оставена без разглеждане частната касационна жалба на дружеството срещу определение № 340/15.12.2021г. по ч.т.д. № 822/2021г. на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдено определение № 260483 от 28.09.2021г. по т.д. № 74/2015г. на ОС – Пазарджик за оставяне без разглеждане, като недопустима, на молбата на жалбоподателя за отмяна по реда на чл.253 ГПК на постановено по чл.692, ал.4, вр. ал.2 ТЗ определение № 781/01.11.2018г., поправено с определение № 798/06.11.2018г. по делото по несъстоятелност.

  Частният жалбоподател моли да се отмени атакуваното разпореждане като неправилно. Поддържа, че обжалваемостта на определението на апелативния съд произтича от съдържащото се в него изрично разпореждане на съда в тази насока, като по аналогия следва да се приложи разпоредбата на чл.62, ал.3 ГПК. На второ място, се твърди, че определението по чл.692 ТЗ е постановено в производството по несъстоятелност на „Соло Екс“ ЕООД /н/ „без изобщо да има процесуална възможност съдът да се произнесе“, поради което неприложима е разпоредбата на чл.613а ТЗ.

  Ответникът, „Инвестбанк“ АД, представя отговор със становище за неоснователност на частната жалба. Ответникът „Соло Екс“ ЕООД /н/ не представя отговор на жалбата.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, като прецени данните по делото и доводите на страните, приема следното:

  Частната жалба е процесуално допустима - подадена е от надлежна страна в преклузивния срок по чл.275, ал.1 от ГПК срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, но разгледана по същество е неоснователна.

  За да остави без разглеждане подадената частна касационна жалба тричленният състав на Върховен касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, е приел, че същата е недопустима, на основание чл.613а, ал.1 ТЗ, тъй като определението, с което съдът по несъстоятелността е оставил без разглеждане молбата по чл.253 ГПК ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари