Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 327

  София, 25.07.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и осми юни, две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател : МАРИО ПЪРВАНОВ

  Членове : ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

  МАЙЯ РУСЕВА

  изслуша докладваното от съдията МАРИО ПЪРВАНОВ

  ч. гр. дело №4048/2020 г.

  Производството е образувано по частна касационна жалба на Р. Д. Д., [населено място], срещу разпореждане №36 от 30.10.2020 г. по ч.гр. дело №216/2020 г. на Великотърновския апелативен съд, с което е върната подадената частна касационна жалба срещу определение №180 от 27.08.2020 г. по същото дело поради неотстраняване в срок на нередовностите и. С последното определение е потвърдено определение №1227 от 03.09.2019 г. на Плевенския окръжен съд, с което е върната частната касационна жалба на Р. Д. Д. поради неотстраняване в срок на нередовностите и.

  Производството по делото е спряно до постановяване на решение по Тълкувателно дело № 2/2018 г. на ОСГТК на ВКС. Тълкувателното решение е обявено и производството следва да бъде възобновено.

  Жалбоподателката излага доводи за неправилност на определението.

  С Тълкувателното решение от 23.06.2022г. по тълк.д. № 2/2018г. на ОСГТК се приема, че не подлежи на касационно обжалване определение на апелативен съд, с което е потвърдено преграждащо развитието на производството определение или разпореждане на окръжен съд като въззивна инстанция. В мотивите на тълкувателния акт изрично е направено разграничение, че това разрешение не се прилага за разпореждането на окръжен съд за връщане на касационна жалба, за връщане на частна касационна жалба и за връщане на частна жалба против свое определение по чл. 274, ал. 1, предл. 1 ГПК, тъй като тези разпореждания са действие по администриране на касационната жалба, респективно частната касационна жалба, които действия не се извършват

  от окръжния съд в качеството на въззивна инстанция.

  В разглеждания случай правилно е върната частната касационна жалба срещу определение №180 от 27.08.2020 г. по същото дело поради неотстраняване в срок на нередовностите и да се представи изложение на основанията за допускане на касационно обжалване и жалбата да бъде приподписана от адвокат. В указания срок не са отстранени нередовностите на жалбата като тя не е приподписана от адвокат, нито са изложени основания за допускане на касационно обжалване по чл.280 ГПК.

  По изложените съображения Върховният касационен съд, състав на ІII г.о.

  О П Р Е Д Е Л И:

  ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари