Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 326

  гр. София, 25.07.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и първи юли през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  НИКОЛАЙ ИВАНОВ

  като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева частно гражданско дело № 2710 по описа за 2022 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 274, ал. 2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на Т. А. Д., чрез адв.Ю. М., срещу определение № 199/09.06.2022 г., постановено по ч.гр.д. № 2049/2022 г. по описа на ВКС, ІV г.о., с което е оставена без разглеждане подадената от страната частна касационна жалба срещу определение № 106/07.03.2022 г. постановено по възз.ч.гр. д. № 111/2022 г. на Окръжен съд - Пазарджик.

  В частната жалба се сочи, че обжалваното определение на състав на ВКС, ІV г.о., е неправилно и се моли за неговата отмяна.

  Ответната страна по жалбата – Г. А. Д., представляван от адв.Е. Б., в писмен отговор изразява становище за неоснователността й и претендира присъждане на разноски за настоящото производство.

  Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение намира, че частната жалба е допустима, но разгледана по същество е неоснователна, предвид следното:

  За да постанови обжалваното определение, съставът на ВКС, ІV г.о., е посочил, че страната обжалва въззивно определение, постановено в производство по предявен иск за развод по чл. 49 СК. Прието е, че тази категория съдебни актове са изключени от обхвата на касационния контрол, съгласно разпоредбата на чл.274, ал.4, вр. с чл.280, ал.3, т.2 ГПК, поради което подадената частна касационна жалба е недопустима и следва да се остави без разглеждане.

  Обжалваното определение е правилно.

  Съгласно изричната разпоредба на чл. 274, ал. 4 ГПК, не подлежат на обжалване определения, постановени по дела, решенията по които са изключени от касационен контрол, а според нормата на чл. 280, ал. 3, т. 2 ГПК (в редакция ДВ бр.8/2017 г.) не подлежат на касационно обжалване решенията по въззивни граждански дела по брачни искове. В случая, производството по предявения от жалбоподателката иск за развод по чл. 49 СК е прекратено в хипотезата на чл. 321, ал. 1 СК. К. контрол не е допустим за въззивни съдебни актове, постановени по брачен иск, независимо дали този иск е уважен, отхвърлен или производството е прекратено с определение, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари