*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №326

  София,22.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в закрито заседание на тринадесети юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  ч.т.дело № 1309/2022 година

  Производството е по чл.274, ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на „М.А. ЕООД, с ЕИК[ЕИК], представлявано от управителя М. А., чрез процесуален пълномощник, срещу определение № 90 от 11.02.2022 г. по в.т.д. № 1170/2021 г. на Апелативен съд – София, петнадесети състав, в частта, с която са оставени без разглеждане подадените от това дружество въззивни жалби с вх. №№ 45500/ 03.04.2019 г. и 343942/17.08.2021 г., срещу решение № 385 от 27.02.2019 г. по т.д. № 176/2018 г. на Софийски градски съд, в частта му, с която, по предявен от „Бони Холдинг“ АД иск с правно основание чл.26, ал.2 ЗЗД, е прогласен за нищожен като привиден - прикриващ договор за продажба на акции, договор за продажба на наследство от 04.01.2018 г. и анексите към него, сключен между „М.А.“ ЕООД – купувач, и Б. Б. Н., П. Б. Н. и Б. Б. Н., чрез тяхната майка и законен представител А. П. Д. – продавачи, като е прекратено въззивното производство.

  Със същото определение е оставена без разглеждане и подадената от „Бони Холдинг“ АД насрещна въззивна жалба с вх. № 346870/03.09.2021 г., на основание чл.263, ал.2 ГПК, като в тази част съдебният акт не е обжалван от дружеството.

  В частната жалба се поддържат доводи за нищожност на определението, основани на твърдения, че то не е изготвено и подписано по надлежния за целта начин. Сочи се, че връченият на дружеството файл е копие от електронно подписан документ, като липсва възможност за преценка доколко хартиеният документ, на който е обективиран файла пресъздава съдържанието на оригиналния съдебен акт. Отделно от това, частният жалбоподател счита атакуваното определение за недопустимо, тъй като то пререшава процесуалноправен въпрос – за възстановяване на срока за внасяне на дължимата държавна такса за въззивно обжалване, който вече е бил решен с необжалваемото определение на Софийския градски съд.

  В частната жалба са развити подробни съображения за неправилност на определението на апелативния съд.

  В депозиран по делото отговор, „Бони Холдинг“ АД, чрез процесуален пълномощник, оспорва всички релевирани от частния жалбоподател оплаквания, с развити подробни доводи, въз основа на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари