*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 325

  Гр. С., 22.07.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито съдебно заседание на тринадесети юли през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова ч. т. дело № 1411/2022 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба, подадена от Т. Н. М. от [населено място], чрез процесуалния й пълномощник, срещу определение № 96 от 10.03.2022 г., постановено по в. ч. т. д. № 113/2022 г. на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдено определение № 260065 от 21.01.2022 г. по т. д. № 745/2017 г. по описа на Окръжен съд – Пловдив. С последното е оставена без уважение молбата по чл. 83, ал. 2 ГПК на настоящата жалбоподателка за освобождаването й от заплащане на държавна такса по подадената от нея въззивна жалба против постановеното първоинстанционно решение № 260423 от 02.11.2021 г. по т. д. № 745/2017 г. по описа на Окръжен съд – Пловдив.

  Частната касаторка моли за отмяна на атакуваното определение като неправилно и незаконосъобразно. Оплаква се, че съдът не е извършил обоснована преценка на декларираните от нея имущество и доходи, както и че съобразно материалното й състояние невъзможността за заплащането на дължимата за производството по въззивната жалба държавна такса ще доведе до ограничаване правото й на защита. Счита, че съдът е съобразил единствено данните от ТРРЮЛНЦ, от които е направил необоснована преценка за наличие на доходи, но без да посочи цифровото им изражение и да приеме среден размер за получавани ежемесечни възнаграждения, както и че не е отчел обстоятелството, че жалбоподателката получава пенсия в нисък размер, живее в едно домакинство с възрастен родител и наличното й имущество е възбранено, а доходите – запорирани, т.е. въззивната инстанция не е съобразила необходимите средства за покриване на жизнените й нужди.

  Искането за допускане на касационно обжалване е основано на чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК. В инкорпорираното в частната касационна жалба изложение на основанията за допускане на касационно обжалване по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК във вр. с чл. 280, ал. 1 ГПК са формулирани следните въпроси: 1. При произнасяне по наличието на основания за освобождаване от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари