*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 322

  София, 20.07.2022 година

  ВЪРХОВEН КАСАЦИОНЕН СЪД, на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на двадесет и осми юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ:БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  изслуша докладваното от съдия Камелия Ефремова ч. т. д. № 1081/2022 година

  Производството е по чл. 274, ал. 2, изр. 1 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на „ИНТЕЛСОФТ-98“ ООД, [населено място] срещу определение № 163 от 09.03.2022 г. по в. т. д. № 838/2021 г. на Софийски апелативен съд, поправено с определение № 224 от 25.03.2022 г. по същото дело, с което е оставено без уважение искането на дружеството за определяне като поверителна информацията, съдържаща се в първичните счетоводни документи, изискани по делото по реда на чл. 190 ГПК, както и за постановяване на ограничителни мерки спрямо тези документи.

  Частният жалбоподател поддържа, че атакуваното определение е неправилно. Не споделя извода на съда за неприложимост на мерките по чл. 12, ал. 3 ЗЗТТ във въззивното производство по глава XX ГПК, като твърди, че уредените в Закона за защита на търговската тайна (ДВ. бр. 28 от 5.04.2019г.) особени правила за защита на търговската тайна следва да се прилагат и в производствата по ГПК. Счита, че уреденото в чл. 190 ГПК задължение на страна в гражданския процес да представи намиращ се в нея документ крие потенциален риск от незаконно придобиване, използване или разкриване на съдържащата се в този документ търговската тайна от насрещната страна в процеса. Поддържа, че естественото противопоставяне на страните в гражданския процес и техните противоположни интереси, намиращи израз в извършваните от тях процесуални действия, обуславят евентуално недобросъвестно боравене с придобита в рамките на съдебното производство информация, включително тази, придобита по реда на чл. 190 ГПК и че когато предмет на тази информация е търговска тайна на насрещната страна, опасността от недобросъвестно засягане на нейната правна сфера е още по-непосредствена.

  Ответниците по частната жалба – И. К. Г., М. К. Г. и Н. Г. Г. – заявяват становище за недопустимост, алтернативно за неоснователност на частната жалба по съображения в писмен отговор от 19.04.2022 г. Не претендират разноски.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, като прецени данните по делото и становищата на страните, приема следното:

  Частната жалба е подадена от надлежна страна и срещу подлежащ на обжалване акт, поради което е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари