*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 320

  гр. София, 22.07. 2022г.

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети юли, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  Председател: EМИЛ ТОМОВ

  Членове: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Н. гр. дело № 2105 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на ищеца М. Д. Д. срещу определение № 109 от 17. 01. 2022г., постановено по гр. д. № 3936/2021г. на Софийски апелативен съд (САС), с което е потвърдено определение № 312 от 01. 11. 2021г. по гр. д. № 476/2021 г. на Софийски окръжен съд (СОС), с което е върната на основание чл. 129, ал. 3 ГПК подадената от жалбоподателя искова молба и е прекратено исковото производство.

  Касаторът поддържа, че обжалваното определение е неправилно като постановено в нарушение на закона, при „явно използване на служебно положение с крайна цел нарушаване на правата му“; от незаконен съдебен състав, съдиите от който са си правили отводи по други дела на Д., и в нарушение на правото на Европейския съюз, при реализация на условията на закона Магнитски и закона Р.. Счита, че е осъществен отказ от правосъдие като не е разгледан предявения от него иск. Моли атакуваното определение да бъде отменено, а делото – върнато на друг състав на СОС.

  В изпълнение на дадени от администриращия съд указания с разпореждане № 597/18. 02. 2022г. по гр. д. № 3936/2021г. на САС за привеждане на настоящата частна жалба в съответствие с изискванията на чл. 284, ал. 3, т. 1 вр. с чл. 284, ал. 2 ГПК, касаторът е представил изложение на основанията за допускане на касационно обжалване с вх. № 4913/07. 03. 2022г., в което се позовава на основанието по чл. 280, ал. 1, т. 2 ГПК. Не е формулиран обаче какъвто и да било правен въпрос, а са изложени единствено бланкетни оплаквания за неправилност на обжалвания съдебен акт, поради нарушение на Конституцията на РБ и правото на Европейския съюз.

  Частната касационна жалба е постъпила в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК, от легитимирана страна и срещу преграждащо определение на въззивен съд, подлежащо на обжалване съгласно чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК, поради което е процесуално допустима. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари