*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №319

  София, 20.07.2022 година

  ВЪРХОВEН КАСАЦИОНЕН СЪД, на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на двадесет и осми юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  изслуша докладваното от съдия Камелия Ефремова ч. т. д. № 1287/2022 година

  Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на К. Г. А. (неправилно наименована „частна жалба“) срещу определение № 303 от 20.04.2022 г. по ч. т. д. № 305/2022 г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено определение № 654 от 28.02.2022 г. по т. д. № 1972/2021 г. на Софийски градски съд, Tърговско отделение, VI - 2 състав за прекратяване на производството по делото поради недопустимост на предявения от жалбоподателя срещу „Атлон Ди Пи Ес” ООД, гр. София иск по чл. 71 ТЗ за осъждането на дружеството да му предостави достъп до счетоводните книги - главна книга по месеци и годишна, хронологичен опис на стопанските операции, вкл. за 2019 г., месечни и годишни оборотни ведомости за заплати, касова книга, дневници и декларации по ЗДДС, които документи са изготвяни и водени за периода от 01.01.2020 г. до 06.10.2021 г.

  Частният касатор моли за отмяна на въззивното определение като неправилно поради нарушение на материалния закон и на съдопроизводствените правила, както и поради необоснованост. Изразява несъгласие с извода, че не е легитимиран по предявения иск, тъй като е изключен като съдружник от дружеството с решение на Общото събрание на същото от 24.09.2020 г. Твърди, че посоченото решение впоследствие е било отменено по реда на чл. 74 ТЗ и че изключването му все още не е влязло в сила. Освен това, развива подробни съображения в подкрепа на тезата си за незаконосъобразност на решението за изключването му с доводи, че към датата на провеждане на Общото събрание от 24.09.2020 г. М. Н. и Р. К. вече не са били съдружници в дружеството, тъй като са били изключени с предходно решение на ОС от 24.06.2020 г., което не е било атакувано по реда на чл. 74 ТЗ.

  Като обосноваващи допускане на касационното обжалване, с поддържане на основанията по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 2 ГПК, в изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК са поставени въпросите: „1. Допустимо ли е провеждане ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари