*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 317

  гр. София, 06.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на четвърти май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр. д. № 451/2022 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Кваликом-Авто“ ООД, гр. София, срещу въззивно решение № 265059 от 27.07.2021 г., постановено по в. гр. д. № 15465/2017 г. на Софийския градски съд, в частта с която е отхвърлен предявеният от дружеството положителен установителен иск за собственост по чл.97, ал.1 ГПК /отм./ и е уважен искът на насрещната страна по чл. 59 ЗЗД, с оплаквания за недопустимост и неправилност поради нарушение на материалния закон, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост - касационни основания по чл. 281, т. 2 и т. 3 ГПК.

  С посоченото решение въззивният съд е потвърдил решение от 10.12.2003 г. по гр. д. № 2712/2001 г. на Софийския районен съд в частта, с която е отхвърлен предявеният от касатора против Т. Т. Н., С. Т. Д. и С. Т. И. иск с правна квалификация чл. 97, ал. 1 ГПК /отм./ за признаване правото му на собственост по отношение на поземлен имот с идентификатор № *** по КККР, одобрени със заповед № РД-18-54/30.08.2010 г. на изпълнителния директор на АГКК, с площ от 1304 кв. м, както и на реална част с площ от 65 кв. м от поземлен имот с идентификатор ***, при съседи на тази спорна част: имот с идентификатор *** от северозапад и имот с идентификатор *** от североизток и югозапад, обозначена с оранжев цвят по скица, намираща се на л. 102 от делото; отменил е частично първоинстанционното решение и вместо него е осъдил дружеството да заплати на основание чл. 59, ал. 1 ЗЗД на С. Т. Д. и С. Т. И. сумата 1358, 67 лв., представляваща обезщетение за лишаване от ползването на посочения недвижим имот, ведно със законната лихва, считано от 29.05.2001 г. до окончателното изплащане на сумата. Производството по предявения насрещен иск по чл.108 ЗС за същия имот е прекратено след обезсилване на първоинстанционното решение поради това, че след влизане в сила на 05.12.2008 г. на първоначалното въззивно решение по гр.д. № ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари