*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

От кой момент започва да тече срокът по чл. 62, ал. 1 СК и как следва ищецът да докаже в хипотезата на чл. 62, ал. 1, изр. 3 СК, че обстоятелствата, опровергаващи бащинството, са узнати от него по-късно по независещи от волята му причини?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на тринадесети юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
ДАНИЕЛА СТОЯНОВА, НИКОЛАЙ ИВАНОВ

като разгледа докладваното от съдията Стоянова ч. гр. д. № ****** от 2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

История на спора

Образувано е по частна касационна жалба, подадена от Т. В. В., чрез адв. Хр.Д., срещу определение № ****** г. на Варненски апелативен съд. С него е потвърдено определение №****** г. на Варненски окръжен съд, с което е върната исковата молба на Т. В. В. и е прекратено производството по делото.

В жалбата се съдържат оплаквания за неправилност и необоснованост на обжалваното определение и се иска неговата отмяна.

Касационен въпрос

В изложението на основанията за допускане на касационно обжалване се релевира очевидната неправилност (основание по чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК) като порок, от който страда въззивното решение. Поддържа се и основанието по чл. 280 т. 3 ГПК във връзка с въпросите, обобщени и уточнени от съда: от кой момент започва да тече срокът по чл. 62, ал. 1 СК и как следва ищецът да докаже в хипотезата на чл. 62, ал. 1, изр. 3 СК, че обстоятелствата, опровергаващи бащинството, са узнати от него по-късно по независещи от волята му причини.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на IIІ г. о., за да се произнесе съобрази следното:

Частната касационна жалба е процесуално допустима – подадена е в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК, от надлежна страна и срещу подлежащ на обжалване въззивен акт.

За да се произнесе съдът съобрази следното:

Производството по гр.д.№869//2022,. по описа на В., е образувано по предявен от Т. В. В. против Ц. Н. Г. и К. К. Г., малолетен, действащ чрез своята майка и законен представител Ц. Н. Г., иск с пр.осн. чл. 62, ал. 1 СК, пр.2. В исковата молба, подадена на 15.04.2022г., ищецът е поддържал, че с ответницата са бивши съпрузи, чийто брак е прекратен с решение №2363/15.06.2016г., ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари