*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  Ч.т.д.№1376/2018 на ВКС, ТК, Първо отд.

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 316

  гр. София, 19.07.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Първо отделение в закрито съдебно заседание на 12 юли, през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Боян БАЛЕВСКИ ч. т. дело №1376 по описа за 2018 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК и по чл.274 ал.2 ГПК .

  Образувано е по частна касационна жалба от процесуалния пълномощник на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции срещу определение №1197/11.04.2018 на САС по ч.гр.д. № 196/2018 г., с което е потвърдено разпореждане от 29.11.2017 г. по гр.д. № 15266/2016 на СГС, 4 с-в за връщане на КЖ вх.№ 106166/10.08.2017 срещу въззивното решение, постановено от страна на СГС по същото дело на основание чл.286 ал.1,т.3 ГПК.

  В частната касационна жалба се навеждат оплаквания за незаконосъобразност на обжалваното определение.

  Като основание за допускане до касация се сочи чл.280 ал.1,т.1ГПК- противоречие със задължителна практика на ВКС: ТР №1/2010 по тълк.дело 1/2010 г.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след като обсъди доводите в частната жалба и прецени данните по делото, приема следното:

  Частната жалба е процесуално допустима - подадена е срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт от кръга на посочените в чл. 274, ал. 3 т.1 ГПК.

  Производството по настоящата частна жалба е било спряно, с оглед висящността на производството по тълк.дело №2/2018 г. на ОСГТК на ВКС по въпроса: подлежи ли на касационно обжалване определение на апелативен съд, с което е потвърдено преграждащо развитието на производството определение или разпореждане на окръжен съд като въззивна инстанция.

  С ТР №2/2018 г. от 23.06.2022 г. по цитираното тълк.дело на ОСГТК, ВКС в мотивите на тълкувателния акт се е произнесъл изрично в насока, че са окончателни определенията на апелативен съд, с които се потвърждават преграждащи разпореждания на окръжен съд като въззивна инстанция. Даденото разрешение, обаче, не се отнася до разпореждането на окръжен съд за връщане на касационна жалба. С оглед произнасянето с цитираното ТР следва, че производството по делото следва да се възобнови.

  Доколкото настоящото производство е по касационно обжалване на определение на САС, с което се потвърждава разпореждане на СГС като въззивна инстанция за връщане ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари