*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №315

  София,19.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на тринадесети юли две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  ч.т.дело № 791/2018 година

  Производството е образувано по частна жалба на „Юробанк България“ АД срещу разпореждане от 12.01.2018 г. по ч.в.гр.д. № 5103/2017 г. на Апелативен съд – София, Търговско отделение, 13 състав за връщане на подадената от банката частна касационна жалба срещу определение № 3444 от 23.10.2017 г. по същото ч.т.д., с което е потвърдено определение № 28768 от 26.06.2017 г. по т.д. № 9605/2016 г. на Софийски градски съд, II-Г въззивен състав, за връщане, на осн. чл.280, ал.2/сега ал.3/ ГПК, на подадена срещу решението по това дело касационна жалба.

  С определение № 188 от 23.03.2018 г. настоящото частно производство е спряно до приключване на тълкувателната процедура по тълк.дело № 2/2018 г. на ОСГТК на ВКС. С постановяване на Тълкувателно решение по посоченото тълк.дело, основанието за спиране на производството е отпаднало и същото следва да бъде възобновено.

  Настоящият състав на ВКС счита, че атакуваното разпореждане на САС, в контекста на приетите с посочения тълкувателен акт постановки, е процесуално недопустимо, поради функционална некомпетентност на апелативния съд. Вероятно недопустимо е и определението на САС, потвърждаващо връщането на постъпилата, чрез въззивния съд /СГС/, касационна жалба, с оглед разрешенията, дадени в обявеното на 23.06.2022 г. Тълкувателно решение по тълк.дело № 2/2018 г. на ОСГТК на ВКС. Според задължителните указания в мотивите на ТР, компетентен да разгледа частна жалба срещу разпореждане за връщане на касационна жалба, постановено от окръжен съд, е касационният, а не апелативният съд. Тълкуването е основано на характера на процесуалните действия, свързани с администриране, които не се извършват от окръжния съд в качеството му на въззивна инстанция, поради което постановеното от него разпореждане за връщане на касационната жалба не попада в приложното поле на чл.274, ал.2, пр.2 ГПК.

  Предвид горното, атакуваното разпореждане, както и определение № 3444 от 23.10.2017 г. на САС, подлежат на обезсилване, като частната въззивна жалба на банката срещу определението на въззивния съд за връщане на касационна жалба с вх. № 14534/06.02.2017 г. следва да се приеме за разглеждане от ВКС.

  Въззивното производство по в.гр.д. № 9605/2016 г. по описа на Софийски градски съд е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари