*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №314

  София, 19.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на тринадесети юли две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  ч.т.дело № 740/2020 година

  Производството е по чл.274, ал.3, т.1 ГПК. Образувано е по съвместна частна касационна жалба на С. И. В. и Н. Н. В., чрез процесуалните им пълномощници, срещу определение № 40 от 28.01.2020 г. по ч.гр.д. № 31/2020 г. на Апелативен съд – Пловдив, с което е оставена без уважение частна жалба срещу разпореждане № 2251 от 18.11.2019 г. за връщане на подадената от В. касационна жалба срещу решение по в.гр.д. № 474/2019 г. на Окръжен съд – Пазарджик.

  В частната касационна жалба се поддържат доводи за неправилност на атакувания съдебен акт, с искане за неговото касиране и връщане на делото на Окръжен съд - Пазарджик за администриране на касационната жалба.

  Искането за допускане на касационно обжалване е в хипотезите на чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК, по следните въпроси: 1. Гражданско или търговско дело е дело, с предмет правоотношения, възникнали по договор за изпълнение на строителни работи, сключен между физическо лице и търговец във връзка с упражняваното от него занятие, и какъв е прагът за достъп до касационно обжалване на въззивното решение по делото и 2. В правомощията на въззивния съд по администриране на касационната жалба ли е произнасяне по допустимостта й.

  По делото не е постъпил писмен отговор от ответника „Стил строй“ ООД.

  С определение № 183 от 10.06.2020 г. настоящият съдебен състав е постановил спиране на образуваното частно производство, на основание чл.292 ГПК, до приключване на тълкувателните процедури по тълк.дело № 2/2018 г. и тълк.дело № 3/2019 г. на ОСГТК на ВКС. С постановяване на решения по двете тълкувателни дела, основанието за спиране на производството по делото е отпаднало и то следва да бъде възобновено.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на второ отделение, след преценка на данните по делото, приема че е налице основание за допускане на касационно обжалване на атакуваното определение на апелативния съд.

  С оглед разрешенията, дадени в обявеното на 23.06.2022 г. Тълкувателно решение по тълк.дело № 2/2018 г. на ОСГТК на ВКС, определението е вероятно недопустимо. Съгласно мотивите на този тълкувателен акт, компетентен да разгледа частна ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари