*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 314

  София, 04.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдията Д. Ценева гр.д. № 4366/2021 г. по описа на ВКС, І г.о. и за да се произнесе, взе предвид :

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  С въззивно решение № 260846 от 25.06.2021 г. по в.гр.д. № 104/2021 г. на Пловдивския окръжен съд е обезсилено като недопустимо решение № 573 от 21.11.2017 г. по гр.д. № 1187/2016 г. на Районен съд-Смолян в частта, с която е признато за установено по отношение на „Алекс-64” ЕООД, че „Боб-Тони” ООД не е собственик на сграда с идентификатор .....със застроена площ 101 кв.м, на едно ниво, с предназначение сграда за обществено хранене, построена в поземлен имот с идентификатор ....., м. „А.” в землището на [населено място], с площ на целия имот 13 503 кв.м, както и в частта, с която е отменен на основание чл. 537, ал.2 ГПК нотариален акт за признаване на право на собственост върху недвижим имот № .... г., и производството по делото е прекратено.

  В срока по чл. 283 ГПК въззивното решение е обжалвано с касационна жалба от ищеца „Алекс-64” ЕООД, представлявано от едноличния собственик и управител С. С. Ч. чрез процесуалния представител на дружеството адв. Е. Д.. В касационната жалба са изложени доводи за неправилност на обжалвания съдебен акт поради допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, необоснованост и нарушение на материалния закон. Жалбоподателят поддържа, че е изпълнил указанията на съда за посочване на обстоятелствата, обуславящи правния му интерес от предявения отрицателен установителен иск. Счета за неправилен изводът на съда, че такъв интерес не е налице, тъй като сградата е построена върху имот-частна държавна собственост, поради която ищецът не може да се легитимира като собственик на заявеното от него основание придобивна давност. Поддържа, че въззивният съд не е обсъдил събраните по делото доказателства, а е основал решението си на предположения, което е недопустимо.

  Иска се въззивното решение да бъде допуснато до касационно обжалване на основание чл. 280, ал.1, т.1 ГПК по следните въпроси. І. 1. В какъв обем следва да са извършените от въззивния съд процесуални действия, за да бъде удовлетворено изискването на чл. 12, чл. 236, ал.2 и чл. 235, ал.2 ГПК, осигуряващи постановяване на законосъобразно решение. 2. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари