*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 313

  София, 19.07. 2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на четиринадесети юли две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  ч.т.дело № 487/2020 година

  Производството е по чл.274, ал.3, т.1 ГПК. Образувано е по частна касационна жалба на А. Ц. Т., чрез процесуален пълномощник, срещу определение № 348 от 16.12.2019 г. по в.ч.гр.д. № 400/2019 г. на Апелативен съд – Велико Търново, с което е потвърдено разпореждане от 11.09.2019 г. на Окръжен съд – Велико Търново за връщане на подадена от Т. касационна жалба срещу въззивно решение № 275 от 20.06.2019 г. по в.гр.д. № 90/2019 г.

  В частната касационна жалба се поддържат доводи за неправилност на атакувания съдебен акт. Твърди се, че делото не е търговско по см. на чл.280, ал.2/сега ал.3/, т.1 ГПК, тъй като се касае за отношения между търговец и потребител на финансови услуги.

  Искането за допускане на касационно обжалване е в хипотезите на чл.280, ал.1, т.1 - 3 и чл.280, ал.2, пр.3 ГПК, с формулиран въпрос: Търговски по см. на чл.280, ал.2, т.1 ГПК ли са делата, които имат за предмет правоотношения, произтичащи от търговски сделки, в т.ч. абсолютните, и една от страните не е търговец.

  От ответника по частната касационна жалба – „ЕОС Матрикс” ЕООД, ЕИК[ЕИК], чрез процесуален пълномощник, е постъпил писмен отговор, в който се твърди неоснователност на оплакванията в жалбата.

  С определение № 168 от 14.04.2020 г. настоящият съдебен състав е постановил спиране на образуваното частно производство, на основание чл.292 ГПК, до приключване на тълкувателните процедури по тълк.дело № 2/2018 г. и тълк.дело № 3/2019 г. на ОСГТК на ВКС. С постановяване на решения по двете тълкувателни дела, основанието за спиране на производството по делото е отпаднало и то следва да бъде възобновено.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на второ отделение, след преценка на данните по делото, приема, че е налице основание за допускане на касационно обжалване на атакуваното определение на апелативния съд.

  С оглед разрешенията, дадени в обявеното на 23.06.2022 г. Тълкувателно решение по тълк.дело № 2/2018 г. на ОСГТК на ВКС, определението е вероятно недопустимо. Съгласно мотивите на този тълкувателен акт, компетентен да разгледа частна жалба срещу постановено от окръжен съд разпореждане за връщане ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари