*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 313

  гр. София, 19.04.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, в закрито заседание на седми април две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СИМЕОН ЧАНАЧЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: 1. АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ 2. ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

  като разгледа докладваното от съдията Владимиров гр. д. № 4084/2021 г. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на И. П. И. в качеството му на настойник на пълно запретената М. Я. Я. чрез адв. Л. против решение № 260060 от 26.04.2021 г. по гр. д. № 13/2021 г. на Апелативен съд – Пловдив.

  Ответникът С. Д. Й. чрез адв. Г. е подала отговор в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, в който изразява становище за липсата на основания за допускане на касационно обжалване и за неоснователност на касационната жалба. Претендира разноски.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК и е процесуално допустима.

  За да се произнесе по основанията за допускане на касационното обжалване Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение приема следното:

  Предмет на жалба е цитираното въззивно решение в частта, с която е отменено решение № 260070 от 27.10.2020 г. по гр. д. 2/2020 г. на Окръжен съд – Стара Загора в частта, с която С. Д. Й. е осъдена на основание чл. 57, ал. 2 ЗЗД да заплати на М. Я. Я., действаща чрез своя настойник и законен представител И. П. И. сумата над 30 000 евро с левова равностойност 58 674. 90 лв., която сума е цената, от която отчуждителите Т. С. Д. и Д. К. Д. като наследодатели – родители на ответницата С. Й. са се възползвали, на отчуждения с договора от 25.08.2011 г. с нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № 24/25.08.2011 г. на нотариус Д. Н. самостоятелен обект в сграда - апартамент № .., ет. .., вх. .. от жилищната сграда, находяща се в [населено място], [улица] със застроена площ на апартамента 65. 29 кв. м., до 39 216. 09 евро с левова равностойност 76 700 лв., съставляваща размер на действителната стойност на подлежащия на връщане отчужден недвижим имот, ведно със законната лихва върху тази разлика, считано от датата на предявяване на иска - 10.01.2020 г. до окончателното й изплащане и е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари