*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 313

  София, 04.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдията Д. Ценева гр.д. № 3816/2021 г. по описа на ВКС, І г.о. и за да се произнесе, взе предвид :

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от Т. Я. Й. чрез неговия пълномощник адв. Н. Н., срещу въззивно решение № 63 от 03.06.2021 г. по гр.д. № 15/2021 г. на Великотърновския апелативен съд, в частта, с която след частична отмяна на първоинстанционното решение, е постановено друго, с което жалбоподателят е осъден да заплати на А. К. О. сумата от 13 000 лв., представляваща разликата над присъдено обезщетение от 12 000 лв. до 25 000 лв. В касационната жалба са изложени доводи за неправилност на решението в обжалваната му част поради необоснованост, допуснати съществени нарушения при преценка на доказателствата и нарушение на материалния закон. Жалбоподателят поддържа, че въззивният съд не е изложил съображения защо приема, че справедливото обезщетение за неимуществени вреди е в размер на посочената сума от 25 000 лв., като не е посочил кои конкретно установени обстоятелства обосновават по- висок размер на обезщетението за неимуществени вреди.

  Иска се въззивното решение да бъде допуснато до касационно обжалване на основание чл. 280, ал.1, т.1 ГПК като постановено в противоречие с практиката на ВКС по следния въпрос: Следва ли въззивният съд при определяне на конкретния размер на обезщетението за неимуществени вреди да извърши задължителна подробна преценка на всички обективно съществуващи обстоятелства от значение за точното тълкуване на критериите при прилагане на принципа на справедливост и да обоснове какво точно е тяхното значение за определяне на справедливо обезщетение по смисъла на чл. 52 ЗЗД.

  В подадения писмен отговор на касационната жалба ответницата А. К. О. изразява становище, че при постановяване на решението въззивният съд се е съобразил с практиката на ВКС по приложението на чл. 52 ЗЗД, като е съобразил всички факти и обстоятелства, от които може да се почерпи информация относно физическото и психическото състояние на пострадалата от инцидента, поради което не е налице соченото от жалбоподателя основание за допускане на касационно обжалване.

  Върховният касационен съд, състав на първо гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

  От фактическа страна по делото е установено ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари