*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  7

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 312

  София, 04.07.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и шести май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: МАРГАРИТА СОКОЛОВА

  Членове: СВЕТЛАНА КАЛИНОВА

  ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д. № 838 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  С решение № 72 от 16.12.2021 г. по в. гр. д. № 154/2021 г. на Кърджалийския окръжен съд е отменено решение № 260006/22.10.2020 г. по гр. д. № 139/2017 г. на РС – Крумовград и е уважен предявеният от Х. А. И., А. А. И., Н. А. И., Н. А. М., К. Н. И., З. Ю. И., Г. Ю. И., и Г. Ю. И. срещу Х. А. М., Б. И. Х., А. И. Ю., К. Н. Н., Б. Н. Н., Н. Н. С. и Т. С. С. иск по чл.14, ал.4 ЗСПЗЗ – признато е за установено по отношение на ответниците, че наследодателят на ищците А. Х. И., починал на 15.12.2000 г., към момента на колективизацията на земеделските земи е бил собственик на нива в местността „Х. ев-ери“ от 1.5 дка, при граници: улица, купувача А. Х. И. и Х. И., понастоящем представляваща поземлен имот с идентификатор .............по КККР на [населено място], одобрени със заповед № РД-18-96/30.12.2009 г. на изп. директор на АГКК, с площ 1540 кв. м., с номер по предходен план ............, при съседи: ПИ №№ ................., ................, .............., ............., ..................

  Въззивният съд е приел, че наследодателят на ищците А. Х. И. /А. Х. И./ е закупил с договор от 05.12.1947 г. нива от 1,5 дка в землището на [населено място], местността „Х. ев-ери“, при граници: улица, купувача и Х. И.. Според заключението на вещото лице Н. Я. документът в този вид е оригинален (автентичен), без умишлени поправки, зачертавания и други интервенции по него с цел промяна на изразената воля на двете страни.

  Прието е, че с решение № 116 от 23.11.1999 г. по гр. д. № 131/1999 г. на РС Крумовград е признато правото на А. Х. И. да възстанови собствеността си върху притежаваната от него нива от 1,5 дка в местността „Х. ев ери“. Нивата е възстановена на А. Х. И. в съществуващи реални граници с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари