*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №312

  София, 19.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на четиринадесети юли две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  ч.т.дело № 188/2021 година

  Производството е по чл.274, ал.3, т.1 ГПК. Образувано е по частна касационна жалба на Г. Й. Д., чрез процесуален пълномощник, срещу определение № 260055 от 23.10.2020 г. по в.ч.гр.д. № 504/2020 г. на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдено разпореждане № 1453 от 31.07.2020 г. на Окръжен съд – Пазарджик за връщане на депозираната от Д. касационна жалба срещу решение № 457 от 26.11.2019 г. по в.гр.д. № 524/2019 г.

  Частният касатор поддържа доводи за неправилност на определението и по съображения в жалбата моли за касирането му.

  Искането за допускане на касационно обжалване е основано на чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК по въпроса: търговско или гражданско е делото, по което застраховател по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите предявява срещу застраховано от него физическо лице /потребител на застраховката/ регресен иск за връщане на платеното от застрахователя в полза на пострадалия. Сочи се и предвиденото в чл.280, ал.2, пр.3 ГПК самостоятелно основание за достъп до касация – очевидна неправилност на атакувания съдебен акт.

  Ответникът по частната касационна жалба ЗД „Бул Инс“ АД не е заявил становище.

  С определение № 79 от 05.02.2021 г. настоящият съдебен състав е постановил спиране на образуваното частно производство, на основание чл.292 ГПК, до постановяване на решения по тълк.дело № 2/2018 г. и тълк.дело № 3/2019 г. на ОСГТК на ВКС. С приключването на тези тълкувателни производства, основанието за спиране на производството по делото е отпаднало и то следва да бъде възобновено.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на второ отделение, след преценка на данните по делото, приема, че е налице основание за допускане на касационно обжалване на атакуваното определение на апелативния съд.

  С оглед разрешенията, дадени в обявеното на 23.06.2022 г. Тълкувателно решение по тълк.дело № 2/2018 г. на ОСГТК на ВКС, атакуваното определение е вероятно недопустимо. Съгласно мотивите на този тълкувателен акт, компетентен да разгледа частна жалба срещу постановено от окръжен съд разпореждане за връщане на касационна жалба, е касационният, а не апелативният съд. Даденото тълкуване е мотивирано с характера на процесуалните действия по администриране ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари