*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 311

  София, 19.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на четиринадесети юли две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  ч.т.дело № 1674/2020 година

  Производството е по чл.274, ал.3, т.1 ГПК. Образувано е по частна касационна жалба на И. И. Е., чрез процесуален пълномощник, срещу определение № 98 от 13.03.2020 г. по в.ч.гр.д. № 108/2020 г. на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдено разпореждане № 10276 от 03.12.2019 г. на Окръжен съд – Пловдив за връщане на депозирана от И. Е. касационна жалба срещу решение № 1256 от 05.11.2019 г. по в.гр.д. № 1505/2019 г.

  Частният касатор поддържа доводи за незаконосъобразност на атакуваното определение, с искане за неговата отмяна.

  Искането за допускане на касационно обжалване е в хипотезата на чл.280, ал.1, т.3 ГПК, по въпроса: 1. Гражданско или търговско дело е дело с предмет правоотношения, възникнали по договор за банков кредит, сключен между физическо лице и търговец във връзка с упражняваното от него занятие и какъв е прагът за достъп до касационно обжалване на въззивното решение по делото.

  Ответникът по частната касационна жалба – „Мелон България“ ЕАД не е заявил становище.

  С определение № 359 от 28.09.2020 г. настоящият съдебен състав е постановил спиране на образуваното частно производство, на основание чл.292 ГПК, до постановяване на решения по тълк.дело № 2/2018 г. и тълк.дело № 3/2019 г. на ОСГТК на ВКС. С приключването на тези тълкувателни дела, основанието за спиране на производството по делото е отпаднало и то следва да бъде възобновено.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на второ отделение, след преценка на данните по делото, приема, че е налице основание за допускане на касационно обжалване на атакуваното определение на апелативния съд.

  С оглед разрешенията, дадени в обявеното на 23.06.2022 г. Тълкувателно решение по тълк.дело № 2/2018 г. на ОСГТК на ВКС, атакуваното определение е вероятно недопустимо. Съгласно мотивите на този тълкувателен акт, компетентен да разгледа частна жалба срещу постановено от окръжен съд разпореждане за връщане на касационна жалба, е касационният, а не апелативният съд. Тълкуването е основано на характера на процесуалните действия по администриране на жалбата, които не се извършват от окръжния съд в качеството му на въззивна инстанция. Затова, постановеното от него ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари