*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 311

  гр. София , 14.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на двадесет и втори юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  НИКОЛАЙ ИВАНОВ

  като разгледа докладваното от съдията Стоянова ч. гр. д. № 1561 от 2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 274, ал. 3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба вх. № 6859/21.03.2022 г. на Т. К. Т., подадена чрез адв. Свилена Н., допълнена с частна касационна жалба вх. № 7180/24.03.2022 г., против определение № 844 от 01.03.2022 г. по в. ч. гр. д. № 3105/2021 г. по описа на Окръжен съд – Варна, с което е потвърдено определение от 15.10.2021 г., постановено по гр. д. № 2060/2021 г. по описа на Районен съд – Варна. С последното е прекратено като недопустимо на основание чл. 130 ГПК производството по предявените от Т. К. Т. против В. Н. Ф. обективно кумулативно искове с правно основание чл. 26, ал. 1 и ал. 2 ЗЗД за прогласяване нищожността на обективирания в нотариален акт № 41, том III, н. д. № 791/1983 г. договор за покупко-продажба на 1/8 ид. ч. от дворно място, цялото с площ 188 кв.м., находящо се в [населено място] [улица]/бивша [улица]/ № 19, ведно с 1/2 ид.ч. от жилищната сграда на втория етаж, състояща се от две стаи, антре, пералня, баня, клозет и стълбище за втория етаж, както и 1/8 ид.ч. от подобренията в дворното място, сключен между А. К. Д. /починал/ в качеството му на продавач и З. Й. Д. /починала/ в качеството й на купувач поради: 1/ липса на предмет - поради невъзможността имотът да бъде разделен на две самостоятелни жилища; 2/ липса на съгласие от страна на продавача А. Д. във връзка с трайната му душевна болест и невъзможност да разбира и ръководи действията си и 3/ накърняване на добрите нрави от страна на купувача З. Д., придобила половината от жилището на цена 25 пъти по-малка от реалната му стойност, като се е възползвала от известното й страдание на Д. „напреднала форма на шизофрения“.

  Първоинстанционното определение на Районен съд – Варна в частта, с която е оставено без разглеждане обективирано в уточнителна молба на ищеца с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари