*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 311

  гр. София, 06.07.2022 година

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на десети май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

  ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева гр.д.№ 1345 по описа за 2022 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Обжалвано е решение №1797 от 30.11.2021г. по гр.д. № 1895/2021г. на Варненски окръжен съд, с което е отменено решение № 198 от 09.04.2021г. по гр.д.№ 10895/2020г. на Варненски районен съд и е постановено ново за отхвърляне на предявения от Д. Т. Д. против Община Варна установителен иск за собственост на поземлен имот с идентификатор *** в [населено място], район П., СО “Д. “, с площ 1688 кв.м, при посочени съседи, на основание давностно владение с начало 2000г.

  Касационната жалба е подадена от ищеца Д. Т. Д.. Твърди се неправилност на решението поради нарушаване на материалния закон и необоснованост. За обосноваване достъпа до касационно обжалване се поставят правните въпроси: 1/длъжен ли е въззивният съд като инстанция по същество да обсъди в съвкупност всички доказателства по делото; 2/ определящи ли са в свидетелските показания точната площ и съседите на един имот при установяване факта и продължителността на владението с оглед придобиването на имота по давност. Твърди се, че въпросите са съществени и са от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото. В касационната жалба се поддържа и че решението страда от очевидна неправилност - мотивировката му драстично нарушава правилата на логиката.

  Ответникът по жалбата Община Варна не е представил писмен отговор.

  Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение счита, че касационната жалба е подадена в срок срещу подлежащ на обжалване съдебен акт и е допустима.

  Производството е по установителен иск за собственост на поземлен имот, намиращ се в територия по §4 ПЗР ЗСПЗЗ - в селищно образувание, основан на придобивна давност, считано от 2000г. Ищецът Д. Д. твърди, че имотът е владян от баща му Т. Д., а след 2019г. от него самия, като имотът е ограден, има трайно обозначени граници и владението е било необезпокоявано. При опит да се снабди с констативен нотариален акт за собственост ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари