*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно приложението на чл. 52 ЗЗД. (Иск срещу лечебно заведение)

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в закрито заседание, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ДИЯНА ЦЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОНКА ДЕЧЕВА, ВАНЯ АТАНАСОВА

разгледа докладваното от съдията Д. Ценева гр.д. № 4567/2021 г. по описа на ВКС, І г.о. и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от В. К. Г. чрез неговия пълномощник адв. А. Т., срещу въззивно решение № 10077 от 20.01.2021 г. по в.гр.д. № 5436/2019 г. на Софийски апелативен съд. В касационната жалба са изложени доводи за неправилност на обжалвания съдебен акт поради необоснованост, съществено нарушение на съдопроизводствените привила и на материалния закон. Жалбоподателят поддържа, че въззивният съд не е оценил правилно фактите по делото и не е взел предвид всички установени по делото обстоятелства, относими към преценката му за размера на присъденото обезщетение за неимуществени вреди.

Иска се допускане на въззивното решение до касационно обжалване на основание чл. 280, ал.1, т.1 ГПК поради противоречието ме с практиката на ВКС във връзка с приложението на чл. 52 ЗЗД.

В писмен отговор на касационната жалба ответникът по касация УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ” ЕАД изразява становище, че въззивното решение не следва да се допуска до касационно обжалване.

Върховният касационен съд, състав на първо гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

С обжалваното въззивно решение е отменено решение № 5923 от 05.08.2019 г. по гр.д. № 14042/2017 г. на Софийски градски съд в частта, с която е отхвърлен предявеният от В. Г. против УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” ЕАД иск по чл. 49 ЗЗД за сумата 35 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху нея от 26.03.2017 г., и в тази част е постановено друго по същество на спора, с което УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” ЕАД е осъдена да заплати на В. Г. сумата 35 000 лв., ведно със законната лихва върху нея, считано от 26.03.2017 г. до окончателното й изплащане. Потвърдено е решението на първоинстанционния съд в останалата му обжалвана част, с която искът на В. Г. е отхвърлен за разликата над 35 000 лв. до претендираната сума от 79 000 лв..

За да постанови този резултат въззивният съд е приел за установено, че на 26.03.2017 г. ищецът В. Г. е бил докаран в болницата с линейка от Спешна помощ в 08.04 ч. след повикване, като ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари