*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 31

  София, 14.02. 2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в съдебно заседание на трети февруари две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

  МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

  изслуша докладваното от съдията Бранислава Павлова

  гражданско дело № 24/2021 година по описа на Върховния касационен съд, гражданска колегия, първо отделение и за да се произнесе, съобрази:

  Производството е по чл. 248 ГПК.

  Подадена е молба от „Софийски имоти“ ЕАД с искане за изменение в частта за разноските на решение № 55 от 07.06.2021г. по гражданско дело № 24/2021г. на Върховния касационен съд, Гражданска колегия, първо отделение, с което е оставена без уважение молбата на „Ин-80“ Е. за отмяна на основание чл. 303 ал.1 т.1 ГПК на въззивното решение № 1472 от 18.06.2019 г. по в. гр. д. № 3254/2018 г. на Софийския апелативен съд, гражданско отделение, десети състав.

  Молителят излага съображения, че съдът неправилно е определил материалния интерес по делото, а оттам са неправилни изводите му по възражението на молителя „ИН 80“ Е. за прекомерност на разноските на ответника „Софийски имоти“ ЕАД .

  Ответникът по молбата по чл.248 ГПК „ИН 80“ Е. възразява, че искането е неоснователно като поддържа, че ВКС основателно е намалил адвокатското възнаграждение на ответника на основание чл. 78 ал.5 ГПК, тъй като предмет на отмяната е само решението по иска по чл. 108 ЗС.

  Молбата за отмяна е допустима, тъй като е подадена в едномесечен срок от постановяване на решението, но разгледана по същество е неоснователна.

  Съгласно ТР 6/2013 г. на ВКС ОСГК и ТК при намаляване на подлежащо на присъждане адвокатско възнаграждение поради прекомерност по реда на чл. 78, ал. 5 ГПК, съдът не е обвързан от предвиденото в § 2 от Наредба №1/ 09.07.2004 г. на ВАдвС ограничение и е свободен да намали възнаграждението до предвидения в същата наредба минимален размер.

  В Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения няма разпоредба, която да определя размера на възнаграждението за отговор на молба за отмяна, поради което ВКС е приложил съответно разпоредбата, отнасяща се до отговора на касационна жалба при отчитане на спецификата на производството за отмяна, по което не се разглежда спора по същество. В разглеждания случай предмет на отмяната е влязлото в сила решение на Софийския апелативен съд № 1472 от 18.06.2019 г. по в. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари