*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 309

  Гр. София, 19.07.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на осми юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  Като изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова

  ч.т.д. № 913/2022 г. и за да се произнесе, взе предвид:

  Производството по делото е по реда на чл.274 ал.2 ГПК.

  Образувано е по подадена частна жалба от ОГНЯНОВ БИЗНЕС СОЛЮШЪН ЕАД, чрез процесуален пълномощник, срещу определение № 219 от 25.11.2021 г., постановено по в.т.д. № 279/2021 г. на Бургаския апелативен съд, с което е оставена без уважение молбата на частния жалбоподател с правно основание чл.629а ТЗ, предявена пред въззивния съд при обжалването на решение по чл.631 ТЗ, за назначаване на временен синдик на ответното дружество – МОСКОВ СТРОЙ ООД, [населено място], и за налагане на възбрана върху цялото му имущество.

  В частната жалба се съдържат доводи, че обжалваното определение е неправилно и постановено в нарушение на процесуалните правила. Излага се, че доколкото касовата наличност на ответника е много голяма и се съхранява в трезор-офис в [населено място], без индиции офисът да е стопанисван от него, то са налице основателни съмнения, че паричните средства са предоставени на длъжника от трето лице за нуждите на процеса, поради което поисканата обезпечителна мярка – назначаване на временен синдик и налагане на запор върху същата касова наличност ще гарантира правата на кредиторите и установяването на обективната истина. Сочат се данни за липса на активи и възможност длъжникът да се разплаща с кредиторите си. Единственият актив на длъжника – право на строеж, реализирано до кота „0“, е оставено без надзор, без отводняване и охрана. Твърди се, че са налице предпоставките на закона за уважаване на искането, като евентуално съдът е следвало да изиска представяне на обезпечение, съгласно чл.629а ал.2 т.2 ТЗ. По тези съображения се моли обжалваното определение да бъде отменено.

  Против частната жалба е постъпил писмен отговор от насрещната страна – МОСКОВ СТРОЙ ЕООД, чрез процесуален пълномощник, със становище за нейната неоснователност.

  Съставът на Върховния касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение намира, че частната жалба е допустима, като подадена от легитимирана страна, в срока за обжалване по чл.275 ал.1 ГПК, против подлежащ на обжалване пред ВКС съдебен акт. По същество, същата се преценява като неоснователна, предвид следното:

  Към ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари