*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 309

  гр. София, 14.07.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в закритото съдебно заседание на пети юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ ТОМОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Д.Драгнев ч.гр.д № 2482 по описа за 2022 г., приема следното:

  Производството е по реда на чл. 274, ал. 3 от ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на Г. Л. М. против определение № 3380 от 20.12.2022 г., постановено по в. ч. гр. д. № СП-3792 по описа за 2021 г. на Софийския апелативен съд, ТК, в частта, с която е отменено определение № 4215 от 16.11.2021 г. на Софийския градски съд, ГО, IV „В“ състав, за отхвърляне на исканията на КПКОНПИ за обезпечаване на бъдещ иск с правно основание чл.153, ал.1 от ЗПКОНПИ, който ще бъде предявен от КПКОНПИ срещу Г. Л. М., А. П. М. и „Паралел Ж-74“ ЕООД, като е постановено друго за обезпечаване на този иск чрез запори върху 10 дружествени дяла от капитала на „Паралел Ж 74“ ЕООД, 10 дружествени дяла от капитала на „Студио Перфето“ 2“ ЕООД, върху леки автомобили с рег. [рег.номер на МПС] , рег. [рег.номер на МПС] и върху товарен автомобил рег. [рег.номер на МПС] .

  Частният жалбоподател твърди, че определението е незаконосъобразно, поради което моли да бъде допуснато касационното му обжалване поради очевидна неправилност или по поставените въпроси, да бъде отменено и молбата за обезпечаване на иска да бъде оставена без уважение.

  Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество застъпва становището, че няма основание за допускане на касационно обжалване на определението на Софийския апелативен съд, като оспорва жалбата и по същество.

  Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, като взе предвид становищата на страните и данните по делото, приема следното:

  За да отмени определението на Софийския градски съд и да допусне обезпечаване на бъдещия иск чрез гореописаните запори, Софийският апелативен съд е приел, че бъдещият иск е процесуално допустим и вероятно основателен, тъй като е подкрепен от писмени доказателства, доказващи факта на претендираното право, а освен това е налице и обезпечителна нужда. При преценката за вероятната основателност на бъдещия иск е взел предвид, че с решение на Комисията е образувано производство ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари