*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 308

  гр. София, 05.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на осми юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  като изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр. д. № 832/2022 г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Р. Р. И., М. Р. Р. и А. Р. Р. срещу въззивно решение № 188 от 15.11.2021 г., постановено по в. гр. д. № 383/2021 г. на Хасковския окръжен съд в уважителната му част, с оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост - касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

  С обжалваното решение въззивният съд е отменил частично решение № 260232 от 27.04.2021 г. по гр. д. № 3629/2019 г. на Хасковския районен съд, с което предявеният иск с правна квалификация чл. 45 ЗЗД за заплащане на сумата 10 734 лв. е отхвърлен изцяло, и вместо него е осъдил Н. И. И. /заместена от своите наследници по закон Р. Р. И., М. Р. Р. и А. Р. Р. – съпруг и преки низходящи/ и Р. Р. И. да заплатят солидарно на И. М. Д. и А. Й. Д. сумата 5367 лв., представляваща обезщетение за имуществени вреди на собствените на ищците поземлен имот с идентификатор ***, сгради с идентификатори **** и **** и подпорна стена по североизточната граница на поземления им имот, ведно със законната лихва, считано от 21.11.2019 г. до окончателното изплащане на сумата.

  Ответниците по жалбата И. М. Д. и А. Й. Д. са подали писмен отговор, в който са изразили становище, че касационно обжалване на въззивното решение не следва да се допуска, респ. за неоснователност на жалбата. Претендират разноски.

  Върховният касационен съд, състав на II г.о., при извършената служебна проверка намира, че подадената касационна жалба е процесуално недопустима.

  Съгласно разпоредбата на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК не подлежат на касационно обжалване въззивните решения по граждански дела с цена на иска до 5 000 лв., като по искове за парични вземания размерът на цената на иска е търсената сума /чл. 69, ал. 1, т. 1 ГПК/. При субективно и обективно съединяване на искове меродавна за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари