*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 308

  гр. София,19.07.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България,Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на двадесет и първи юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  изслуша докладваното от съдия Анна Баева ч.т.д. № 219 по описа за 2022г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274, ал.2, изр.2 вр. ал.1, т.1 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на Т. В. В., представляван от адв. Ж. Б., срещу разпореждане № 230 от 28.10.2021г. по ч.гр.д. № 198/2021г. на Апелативен съд – Бургас, с което е върната постъпилата на 16.09.2021г. по пощата частна касационна жалба от Т. В. В. против определение № 130 от 04.06.2021г. по в.ч.гр.д. № 198/2021г. на АС – Бургас.

  Частният жалбоподател поддържа, че частната му касационна жалба срещу определение № 130 от 04.06.2021г. по в.ч.гр.д. № 198/2021г. на АС – Бургас е постъпила директно във ВКС като препратена от ОИК К., а след това е изпратена за администриране на АС – Бургас. Намира за неправилен извода на въззивния съд, че частната касационна жалба е просрочена, тъй като е постъпила на 16.09.2021г., като сочи, че същата е подадена и постъпила в срока за обжалване, но не в АС – Бургас, а в друг административен орган, а именно в ОИК К.. Поддържа, че пряко от съдържанието на чл.118, ал.2 ГПК, а и от последователно поддържаното в практиката на ВКС разбиране за последиците от изпращане на делото на надлежния съд следва, че когато един иск е предявен пред ненадлежен съд, делото се изпраща на надлежния съд и то се счита висящо пред този съд от деня на подаване на молбата пред първия, като извършените действия запазват своята сила. Излага съображения, че това правило се прилага и в случаите, когато искането е направено пред административен орган, юрисдикция или пред съд, на които спорът не е подведомствен, тъй като тясното граматично тълкуване на текста противоречи на неговия смисъл. Поради това моли обжалваното разпореждане да бъде отменено.

  Ответникът Д. Г. М. оспорва частната жалба. Поддържа, че в чл.62, ал.1 и ал.2 ГПК законодателят е предвидил изключения от общия принцип, че процесуалните действия на страните следва да бъдат адесирани до съда – когато изпращането на молбата е станало в срока, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари