Определение №308/18.05.2022 по дело №1819/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 308

  гр. София, 18.05.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на десети май през две хиляди и двадесет и втора година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като изслуша докладваното Костадинка Недкова т. д. N 1819 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е въз основа на касационна жалба на ищцата по делото Г. Ж. Г. срещу решение № 10/12.05.2021г. по в.гр.д. № 100/2021г. на Апелативен съд-Варна в частта, в която след частична отмяна на решение № 260299/20.10.2020г. по т.д. № 226/2020г. на Окръжен съд-Варна, е отхвърлен предявеният от Г. Ж. Г. иск с правно основание чл. 226, ал. 1 от КЗ /отм./ против „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО АРМЕЕЦ“ АД за заплащане на сумата от 35 000 лева, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки и страдания, получени като пряка и непосредствена последица от загубата на баба й Т. Н. П., починала на 04.04.15г., в резултат на ПТП от 23.07.14г., ведно със законната лихва върху сумата, считано от 11.02.17г. до окончателното й изплащане, както и в частта за разноските на страните.

  Касаторът счита, че решението е неправилно, поради необоснованост на изводите на съда и поради нарушение на материалния закон - чл.51, ал.2 и 52 ЗЗД.

  Поддържа, че е материално правно легитимирана да претендира обезщетение за търпените от нея вреди, вследствие смъртта на нейната баба от получените травми при процесното ПТП.

  Ответникът по жалбата и по делото, „ЗАД АРМЕЕЦ” АД, в писмен отговор изразява становище, че подадената касационна жалба не отговаря на изискванията по чл.280 ГПК за допускане до касационно разглеждане, а по същество е неоснователна. Претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, като взе предвид данните по делото и доводите на страните, приема следното:

  Касационната жалба, с оглед изискванията за редовност, е процесуално допустима – подадена е от надлежна страна в преклузивния срок по чл.283 ГПК срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт.

  Апелативният състав е прие за установено следното от фактическа и правна страна:

  Безспорно между страните е, че към момента на ПТП на 23.07.14г. лек автомобил марка „Ауди А7“, с рег. [рег.номер на МПС] . е бил застрахована със задължителната застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите при ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари