*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 307

  гр. София 18.04. 2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на тринадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Стоянова гр. д. № 4633 от 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Дом Комфорт БГ 2000“ ЕООД, подадена чрррееез адв.Ж.Б., срещу въззивно решение № 274 от 04.08.2021 г. по в. гр. д. № 1108/2021 г. на Окръжен съд – Бургас. С това решение е потвърдено решение №63/01.03.2021г., поправено с решение №447 от 01.06.2021г., по гр. д. № 4817/2020г. на Районен съд – Бургас, в частта, с която предявеният от Р. Д. Т. против „Дом Комфорт БГ 2000“ ЕООД иск с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ е уважен като е признато за незаконно дисциплинарното й уволнение, извършено със Заповед № 19/27.07.2020г. , и последната е отменена, като в полза на ищцата са присъдени разноските в производството.

  В касационната жалба се релевират доводи за неправилност на решението поради допуснато нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост – основания по чл. 281, т. 2 и т. 3 ГПК. Искането е за неговата отмяна и отхвърляне на иска.

  В изложението на основанията за допускане на касационното обжалване касаторът в т.1 от същото преповтаря касационните си оплаквания за неправилност и необоснованост на решението, изложени в жалбата. Поддържа чл.280 т.1 ГПК като твърди, че съдът неправилно е приложил императивни правни норми досежно момента на прекратяване на правоотношението, изградил е погрешни изводи относно този момент и поради това решението му противоречи на съдебната практика на ВКС, обективирана в решение 135 от 08.06.2021г. на ВКС, 4-то ГО, постановено по гр.д. №3135 от 2020г., с което е дадено разрешение по правните въпроси: може ли съдът да се произнесе за незаконосъобразност на заповед за уволнение поради нарушение, което не е въведено от ищеца като основание на предявения иск по чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ и допуснал ли е нарушение на чл. 193, ал. 2 КТ работодателят, който е наложил дисциплинарно наказание без предварително да е изслушал работника или служителя или да е приел ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари