*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 305

  [населено място], 18.07.2022

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на дванадесети юли през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Цолова ч.т.д.№333/2022,.,за да се произнесе,взе предвид следното:

  Производството е по чл.274 ал.2 от ГПК.Образувано е по частна жалба на „Уникредит лизинг“ЕАД, чрез процесуален представител адв. Г. С., срещу определение №60230/14.12.21г.,постановено от състав на Върховен касационен съд, Търговска колегия, Първо отделение по т.д.№1822/2020 г. по описа на съда, с което е прекратено производството по т.д.№1822/2020 г. по описа на Върховен касационен съд.

  Наведеното в частната жалба оплакване е за неправилност на обжалвания съдебен акт по съображения, че заличаването на единия ответник по делото не препятства продължаването на процеса по отношение на другия. Считайки,че с определението е прекратено производството по иска частният жалбоподател е поискал отмяната му и прекратяване само на касационното производство.

  Насрещната по частната жалба страна „Инстрой“ООД не е заявила становище по нея.

  За да постанови обжалвания съдебен акт, съставът на Върховен касационен съд е констатирал, че с влязло в сила на 04.11.2021г. решение от 11.09.2020г. по т.д.№286/2018 г. по описа на СГС е прекратено производството по несъстоятелност на втория ответник „Стройком 95“ООД и търговецът е заличен от Търговския регистър. На базата на тази констатация съставът е приел,че в хода на делото този ответник е загубил правосубектността си, а това води до процесуална недопустимост на производството, което подлежи на прекратяване.

  По подадена от „Инстрой“ЕООД молба за допълване по чл.250 ГПК с искане за обезсилване на въвъззивното и потвърденото с него първоинстанционно решения /като с последното предявените от „Уникредит лизинг“ЕАД искове по чл.135 ЗЗД са уважени/ съставът на ВКС е постановил определение №151/07.07.2022г., с което същата е оставена без уважение с мотиви,че с определението,чието допълване е поискано, е прекратено само касационното производство, при което постановените от долните инстанции не подлежат на обезсилване.

  При тези обстоятелства настоящият състав намира,че подадената от „Уникредит лизинг“ЕАД частна жалба срещу определение №60230/14.12.21г., постановено от състав на Върховен касационен съд, Търговска колегия, Първо отделение по т.д.№1822/2020 г. е недопустима като лишена от правен интерес. Интерес от обжалване има само страната , засегната от постановения съдебен акт, с оглед правото ѝ на защита срещу неговата незаконосъобразност, а в случая обжалваното определение не се отразява негативно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари