*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 304

  Гр. София, 18.07.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито съдебно заседание на осемнадесети юли през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  Като изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова ч.т.д. № 636/2022 г., за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по реда на чл. 274, ал. 3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба, подадена от В. Л. М. и К. В. М., двамата от [населено място], чрез процесуалния им пълномощник, срещу определение № 3345 от 17.12.2021 г., постановено по в.ч.гр.д. № 3801/2021 г. по описа на Апелативен съд – София, Гражданско отделение, осми състав, с което е потвърдено определение № 70 от 05.07.2021 г. по т.д. № 6/2019 г. на Окръжен съд – Видин. С последното по реда на чл. 248 ГПК е допълнено в частта за разноските определение от 14.10.2019 г., с което поради направен отказ от иска е прекратено производството по делото спрямо ответника Сдружение „Национално бюро на българските автомобилни застрахователи“ (НББАЗ), като настоящите частни касатори са осъдени да заплатят на сдружението на основание чл. 78, ал. 4 ГПК сумата от 7 147.50 лв. с ДДС, представляваща разноски за процесуално представителство.

  Частните касатори излагат доводи за неправилност на атакувания съдебен акт поради допуснато нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Твърдят, че в производството пред първоинстанционния съд процесуалната ангажираност на ответното сдружение била сведена единствено до подаване на отговор на исковата молба в срока по чл. 131 ГПК, без осъществяване на процесуално представителство в открито съдебно заседание. Считат, че производството е било инициирано само поради извънпроцесуалното поведение на ответника, който в процедурата по чл. 516, ал. 1 и ал. 2 КЗ не се е произнесъл по предявената претенция, не е постановил отказ за изплащане на обезщетението, не е представил информация за наличието на чужд застраховател, респ. негов кореспондент на територията на страната, какъвто кореспондент е заявен едва в отговора на исковата молба. Излагат и твърдения, че присъденото адвокатско възнаграждение не съответства на действителната фактическа и правна сложност на делото, че следва да се приложи чл. 9, ал. 1 Наредба № 1/09.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения (НМРАВ), както и че следва да бъдат съобразени обстоятелства относно имущественото и здравословното им състояние, за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари