*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 304

  София, 30.06.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Гражданска колегия, Второ отделение в закрито заседание на седемнадесети май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

  ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  като разгледа докладваното от съдия Емилия Донкова гр. д. № 629 по описа на ВКС за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 във вр. с чл. 280 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на адв. В. Б. като пълномощник на К. Р. Д. срещу въззивно решение № 767/02.07.2021 г. по гр. д. № 310/2021 г. по описа на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решението на първоинстанционния съд за отхвърляне на предявените от касатора срещу С. И. П. и М. Б. П. искове с правно основание чл. 124 ГПК във вр. с чл. 79 ЗС за признаване за установено по отношение на ответниците правото на собственост в полза на ищеца на основание придобивна давност върху следния недвижим имот: самостоятелен обект в сграда с идентификатор *****, представляващ апартамент № * в сграда № 4, находящ се в [населено място], район С.,[жк], [улица], [жилищен адрес] със застроена площ от 76,62 кв. м., заедно с прилежащи части: 5,29 % ид. ч. от общите части на сградата и са уважени предявените от ответниците срещу касатора искове с правно основание чл. 108 ЗС за признаване за установено, че С. И. П. и М. Б. П. са собственици в режим на СИО на процесния недвижим имот и осъждане на жалбоподателя да предаде владението върху него.

  В изложението към подадената касационна жалба се излагат съображения, че е налице основание за допускане на касационно обжалване по смисъла на чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК и чл. 280, ал. 2 ГПК, като се навеждат доводи за допуснати от въззивния съд процесуални нарушения във връзка с обсъждането в пълнота на събраните по делото доказателства и повдигнатите от касатора възражения, които довели до неправилност и необоснованост на постановеното решение. Формулиран е следния въпрос: „допустимо ли е решението да се основава само на свидетелските показания относно субективното отношение на владелеца - намерението за своене на имота, без паралелно с това съдът да обсъжда наличието или липсата на противопоставяне на собственика?“. Посочва се основанието по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, като се твърди ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари