*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 303

  София, 14.07.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание в състав:

  Председател : ЕМИЛ ТОМОВ

  Членове : ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  изслуша докладваното от съдията Томов ч. гр. дело № 2164/2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3 от ГПК.

  Образувано е по частна жалба на М. Д. А., чрез адв. М. Д., срещу определение № 3 от 04.01.2022 г. по в. ч. гр. дело № 1765/2021 г. на Окръжен съд – Стара Загора, с което се потвърждава постановеното от Районен съд – Казанлък определение № 842 от 07.10.2021 г. по гр. д. № 2391/2021 г. С него е оставена без разглеждане подадената от касаторката искова молба с правно основание чл. 127, ал. 2 СК и производството по делото е прекратено поради липса на компетентност на българските съдилища.

  Въззивният съд е възприел изложените в първоинстанционното определение съображения относно липсата на международна компетентност. Намира за правилна констатацията, че в конкретния случай е налице обичайно и трайно пребиваване на роденото от съвместното съжителство на страните дете А. М. Менеше в Кралство Испания. Позовавайки се на чл. 8, пар. 1 от Регламент /ЕО/2201/2003 г. на Съвета от 27.11.2003 г. /наричан по-долу Регламента/ приема, че компетентен да се произнесе по делата свързани с родителска отговорност е съдът в държавата-членка на ЕС, в която детето има обичайно пребиваване. С оглед оплакванията на ищцата изрично е посочено в мотивите към определението, че не са налице условията и изключенията на чл. 9 и 10 от Регламента, доколкото детето живее от самото си раждане в Испания и не е било отвличано, както и че липсват предпоставките за пророгация на компетентност по смисъла на чл. 12. При тези мотиви въззивният съд е достигнал до извода, че в разглежданата хипотеза, като е съобразил задължението си да следи за надлежното упражняване на процесуалните действия на страните, районният съд е приложил правилно закона и е постановил законосъобразен съдебен акт, който следва да бъде потвърден.

  В частната касационна жалба се навеждат оплаквания за незаконосъобразност на обжалваното определение. Поддържа се, че същото е постановено в противоречие със задължителната за съдилищата практика на ВКС и в частност с възприетото в определение № 53 от 31.01.2018 г. по ч. гр. д. № 3801/2017 г., IV ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари