*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 301

  гр. София 20.04.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на осемнадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОРИС ИЛИЕВ

  ЕРИК ВАСИЛЕВ

  изслуша докладваното от съдията ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  гр. дело № 3322/2021 г.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба от „Тата 1“ ООД, подадена чрез адв. Г. Т., против въззивно решение № 497/09.03.2021 г., постановено по в. гр. д. № 2976/2020 г. на Окръжен съд - Варна, с което е потвърдено решение № 3457/27.07.2020 г. по гр. д. № 4482/2019 г. на Районен съд - Варна, с което е отхвърлен предявения от „Тата 1“ ООД срещу П. Х. П. иск с правно основание чл. 74, ал. 1 КТ за прогласяване недействителността на трудов договор № 547/31.05.2018 г. по силата на който ответникът е заемал длъжността „спасител плаж“, с код по НКПД 5419-1002, отдел „наети водно спасяване“, за обслужване на къмпинг „Градина“, [населено място], м - ст „Аклади чеири“, поради противоречие със закона – негодност на служителя да изпълнява длъжността, поради несъответното на нормативните изисквания здравословно състояние при сключване на договора и поради недобросъвестност на служителя, и са присъдени съдебни разноски.

  В касационната жалба се релевират оплаквания за неправилност и необоснованост на атакуваното решение, иска се отмяната му и уважаване на предявения иск.

  В изложението на основанията за допускане до касационно обжалване касаторът се позовава на основанието по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК по следните въпроси: 1. „След като медицинските органи явно не са прегледали работника /лекарят, заверил медицинско свидетелство за работа и трудовата медицина, дала заключение за годност/ и са се отнесли съвсем формално към това свое задължение, следва ли работодателят, който няма медицинско образование и задължение, да съблича работника, да го оглежда и да изследва здравословното му състояние?“ и 2. „Когато силно увреденото здравословно състояние е непреодолим факт, който прави работника негоден да изпълнява възложената работа, следва ли този факт да се пренебрегне само защото работодателят е по-силен икономически?“. Сочи, че по въпросите липсва съдебна практика. Поддържа и, че решението е очевидно неправилно – основание по чл. 280, ал. 2, предл. 3 ГПК.

  В срока по чл. 287, ал. 1 ГПК е постъпил писмен отговор от ответната страна по касация П. Х. П., подаден чрез адв. Св. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари