*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 300

  София, 29.06.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 10 май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

  гр.дело № 201/2022 година

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от Е. Д. М. против решение № 736 от 29.06.2021 г. по гр.д.№ 248/2021 г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение № 261205 от 16.11.2020г., постановено по гр .дело № 15469/2019г. на Софийския градски съд. С последното е отхвърлен предявеният от касатора иск с правно основание чл.45 ЗЗД против И. В. Н., за осъждане на ответницата да му плати сумата 50 000 лева, като обезщетение за неимуществени вреди от влизане в сила на решението по гр.дело No6580/2015г. на СРС и свързаните с това страдания - високо кръвно налягане, стрес и нервност, причинени от неуведомяването му за постановеното по делото решение и това, че не е обжалване пред въззивна инстанция, ведно със законната лихва, считано от 19.03.2019г. до окончателно плащане.

  В касационната жалба се навеждат доводи за неправилност на решението поради противоречие с правната уредба, нарушение на процесуалните правила поради необсъждане на доводите във въззивната жалба и събраните доказателства и за необоснованост на извода, че не е доказано непозволеното увреждане.

  В изложението по чл. 284, ал.3 т.1 ГПК е наведено основанието по чл. 280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК по въпроси, които ще се разгледат по-долу.

  Ответницата по касация оспорва касационната жалба и допускането до касационен контрол, тъй като решението е правилно и обосновано, а от доказателствата не е установено непозволено увреждане.

  Касационната жалба е постъпила в срок, изхожда от процесуално легитимирана страна, против въззивно решение, което подлежи на обжалване е, поради което съдът я преценява като допустима.

  Върховният касационен съд, състав на първо гражданско отделение, като прецени наведеното основание за допускане до разглеждане на касационната жалба и доказателствата по делото, намира следното:

  Касаторът е предявил искове по чл. 45 и чл. 86 ЗЗД против И. В. Н. за заплащане на сумата 50 000 лева, като обезщетение за неимуществени вреди от това, че тя, като назначен негов служебен защитник по ЗПрП не го е уведомила и не е обжалвала решението по гр.дело № 6580/2015г. на СРС и то е влизане ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари