Определение №30/31.01.2022 по дело №166/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 30

  София, 31.01.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

  Председател: Елеонора Чаначева

  Членове: Росица Божилова

  Васил Христакиев

  разгледа в закрито заседание докладваното от съдията Христакиев ч. т. д. № 166 по описа за 2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК. Образувано е по частна жалба на молителя И. М. срещу определение на състав на ВКС, с което по реда на чл. 307, ал. 1 ГПК е оставена без разглеждане подадена от жалбоподателя молба за отмяна на влязло в сила решение на основание чл. 303, ал. 1, т. 1 ГПК.

  Ответникът по молбата за отмяна „Бултрек“ ООД оспорва частната жалба като неоснователна.

  За да постанови обжалваното определение, съставът на ВКС е приел, че писмените доказателства, на които се основава молбата за отмяна, съобразно изричното изявление на молителя в молба от 19.04.2021 г., са му станали известни през 2017 г. или в началото на 2018 г. (относно ревизионния доклад от 04.12.2017 г. и ревизионния доклад от 29.12.2017 г.) и през 2019 г. (относно решението на директора на ОДОП-НАП, жалбата срещу същото и решението на АССГ от 26.07.2019 г.), поради което постъпилата на 11.02.2020 г. молба за отмяна се явява подадена след срока по чл. 305, ал. 1, т. 1 ГПК.

  Частната жалба е неоснователна.

  В по-голямата си част жалбата възпроизвежда съдържанието на молбата за отмяна, т. е. изложението в тази част се явява неотносимо към предмета на настоящото частно производство, ограничен до спазването на срока по чл. 305, ал. 1, т. 1 ГПК.

  Единственият довод, който може да бъде извлечен от жалбата в останалата част, се свежда до позоваването на жалбоподателя на решение от 10.03.2020 г. на Върховния административен съд, постановено след подаване на молбата за отмяна и приложено към частната жалба и обосноваването като начален момент на срока датата на постановяване на това решение.

  Така изложеният довод е неоснователен. Съгласно чл. 305, ал. 1, т. 1 ГПК срокът за подаване на молбата за отмяна по чл. 303, ал. 1, т. 1 тече от момента на узнаване на новото обстоятелство, респ. на възникване на възможността за снабдяване с новото писмено доказателство. С оглед на това за всяко ново обстоятелство или доказателство, въз основа на което се иска отмяна, тече отделен срок, съответно при позоваване на множество обстоятелства/доказателства спазването на срока във връзка с последното по време от тях не заличава ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари