Определение №30/31.01.2022 по дело №131/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 30

  гр.София,

  31.01.2022 г.

  Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и четвърти януари, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  Председател:ВЕСКА РАЙЧЕВА

  Членове:ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  ЛЮБКА АНДОНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Райчева ч.гр.д. № 131 описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.

  Обжалвано е определение № 869 от 23.11.2021 г., постановено по в.ч.гр.д. № 679/2021 г. по описа на ОС - Русе, с което е потвърдено Определение № 2343 от 24.09.2021 г., постановено по гр.д. № 4945/2021 г. на РС – Русе, с което на основание чл. 129, ал.3 ГПК е върната искова молба.

  Частният жалбоподател Й. С. С., чрез процесуалния си представител поддържа, че обжалваното определение е постановено в противоречие с практиката на ВКС и са разрешени въпроси от значение за точното приложение на закона и развитие на правото. Моли да се допусне касационно обжалване и поради очевидна неправилност на определението , като излага съображеиня, че обжалваното определение е неправилно.

  Върховният касационен съд, тричленен състав на четвърто гражданско отделение, като прецени оплакванията в частната жалба и данните по делото, намира следното:

  Жалбата е постъпила в срок, изхожда от процесуално легитимирана страна, поради което е процесуално допустима.

  Частната жалбоподателка е предявила иск срещу адв.С. С., ЧСИ В. М. и ПЧСИ А. С. с искане да бъде прогласено за нищожно решение постановено по гр.д.№2104/2019г. на РС Русе, тъй като не е упълномощавала адвокат да води такова дело от нейно име.

  С определение от 24.09.2021г. по гр.д.№4945/2021г. РС Русе е прекратил производството по делото, като е приел, че ищцата не е отстранила нередовности на исковата си молба, за което и е било указано с разпореждане от 03.09.2021г. , а именно да отстрани несъответствие между обстоятелствената част и петитума на исковата молба.

  Въззивният съд с обжалваното определение е потвърдил първоинстанционното определение. Приел е, че районният съд е констатирал, че исковата молба е нередовна и е дал указания на ищцата да изложи обстоятелства, които да съответстват на заявения петитум в исковата молба. Констатирал е, че в указания му срок процесуалният представител на ищцата е посочил, че делото е водено при ненадлежно учредена представителна власт на адвоката, а искът е заявен от „неправосубектно“ лице, който не е разполагал с представителна власт да извърши посоченото съдопроизводствено действие, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари