Определение №3/06.04.2022 по дело №703/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 3

  гр. София, 06.04.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, първо отделение в закрито заседание на пети април през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  изслуша докладваното от съдия Боян Балевски т.д. № 703 по описа за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 48, ал. 2 ЗМТА.

  Образувано е по подадена от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, с ЕИК:[ЕИК], [населено място], чрез процесуалния му пълномощник, искова молба по чл. 47 ЗМТА за отмяна на арбитражно решение от 12.01.2022 г. по вътрешно арбитражно дело № 138/2019 г. на Арбитражен съд при Българска търговско-промишлена палата, [населено място]. С последното дружеството е осъдено да заплати на „ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп“ ЕАД, с ЕИК:[ЕИК], [населено място], сума в размер на 925 324.42 лв. с включен ДДС, заедно със законната лихва, считано от подаване на исковата молба на 15.10.2019 г., както и сумата от 37 541.70 лв. – разноски за арбитражното производство.

  Върховният касационен съд, състав на Търговска колегия, първо отделение, след като обсъди молбата за спиране изпълнението на арбитражното решение и представените към нея приложения, намира следното:

  Исковата молба по чл. 47 ЗМТА е подадена в срока по чл. 48, ал. 1 ЗМТА и е процесуално допустима, поради което се дължи произнасяне по искането за спиране изпълнението на арбитражното решение като обезпечителна мярка по този иск.

  По делото е представено платежно нареждане от 01.04.2022 г. с получател ВКС за сумата от 962 866.12 лв., представляваща сбор от присъдените главница и разноски. Постъпването на сумата по сметката на съда за обезпечения на същата дата е удостоверено с приложената по делото служебна бележка от 04.04.2022 г., издадена от счетоводител при ВКС.

  При така изложените обстоятелства настоящият състав приема, че молбата е основателна, тъй като са налице визираните в чл. 48, ал. 2 във вр. с чл. 48, ал. 1 ЗМТА предпоставки за спиране изпълнението на арбитражното решение. Исковото производство по чл. 47 ЗМТА е образувано въз основа на редовна искова молба, подадена на 04.04.2022 г. в рамките на тримесечния срок по чл. 48, ал. 1 ЗМТА, със заплатена от ищеца държавна такса. Като обезпечителна мярка по чл. 48, ал. 2 ЗМТА е представено обезпечение в размер на интереса от отмяната на арбитражното решение, включително ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари