Определение №3/06.01.2022 по дело №3441/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 3

  гр. София, 06.01.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на осми декември две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр.д.№ 3441/2021г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Я. И. Б. и Ц. И. М. срещу въззивно решение № 134 от 08.04.2021г., постановено по в.гр.д.№ 1392/2020 г. на Благоевградския окръжен съд, с оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон и допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила - касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

  С обжалваното решение въззивният съд, след отстраняване на констатирани от него нередовности на исковата молба, е отменил решение № 503398 от 17.08.2020 г. по гр.д.№ 667/2019 г. на Разложкия районен съд и вместо него е признал за установено по отношение на касаторите, че В. З. М. е собственик на основание наследствено правоприемство, дарение и покупко-продажба, на реална част с площ от 24 кв.м, разположена в западната част на поземлен имот с идентификатор *** по КККР на [населено място], Б. област, одобрени със заповед № РД-18-53/01.04.2008 г., погрешно отразена в кадастралната карта като част от съседния поземлен имот с идентификатор ***, поради несъобразяване с регулационната граница между двата имота по регулационния план на [населено място], одобрен със заповед № 2041/21.06.1962 г., която реална част е тонирана в сиво на скицата-приложение № 17 към заключението на вещото лице В. Ю., намираща се на лист 147 от гр. д. № 667/2019г. на Разложкия районен съд, приподписана от съда и представляваща неразделна част от решението.

  По делото е установено, че по силата на наследствено правоприемство и правни сделки ищецът в първинстанционното производство В. З. М. се легитимира като собственик на поземлен имот с идентификатор *** по КККР на [населено място], а ответниците Я. И. Б. и Ц. И. М. притежават съседен поземлен имот с идентификатор *** по КККР на [населено място] на основание наследство и давностно владение съгласно нот. акт № 146/2002г., издаден по обстоятелствена проверка. Двата поземлени имота са отразени в кадастралните и регулационни планове на населеното място от 1927г. и от 1962г.; в кадастралния план от 2001г.; в кадастралната карта и кадастралните регистри от 2008г. и в подробния устройствен план ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари