*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 294

  София, 27.06.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  разгледа докладваното от съдията Д. Ценева гр.д. № 3784/2021 г. по описа на ВКС, І г.о. и за да се произнесе, взе предвид :

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от адв. М. Г. като пълномощник на П. Й. С., срещу въззивно решение № 260146 от 09.06.2021 г. по в.гр.д. № 130/2021 г. на Врачанския окръжен съд. В касационната жалба са развити оплаквания за неправилност на решението поради необоснованост, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и на материалния закон. Жалбоподателката поддържа, че в хода на производството по делото е починала първоначалната ответница М. К., но съдът не е спрял производството по делото, а е конституирал нейните наследници, като в изпратените до тях призовки не им е указал в какво качество участват като страна по делото, не им е връчен проекта за доклад по чл. 146 ГПК , нито исковата молба, и не са им били разяснени правата и задълженията като страни в процеса. На следващо място поддържа, че въззивният съд е указал на ищцата да поправи исковата молба, при което същата е уточнила, че с исковата молба е въвела като основание за придобиване на правото на собственост върху спорните 2/8 ид. части и изтекла в нейна полза придобивна давност като добросъвестен владелец, евентуално 10-годишна придобивна давност, но ответниците не са изслушани дали признават или оспорват тези претенции. Освен това твърди, че въззивният съд не се е произнесъл по наведените от нея възражения, че никой не може да владее против себе си. Възразява и срещу процесуалната легитимация на ищцата да оспори издадения в полза на М. К. констативен нотариален акт за собственост, тъй като към този момент ищцата не е имала качеството на съсобственик на процесния имот. В касационната жалба е изразено несъгласие с извода на въззивния съд, че договорът за продажба на наследство, сключен между ищцата М. В. и нейната майка М. В. е породил вещнопрехвърлително действие и легитимира ищцата като собственик на 1/8 ид. част от имота, тъй като съдът не е съобразил, че този договор е вписан след вписване на други нотариални актове за същия имот и в този случай е следвало да намери приложение ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари