*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 293

  София, 15.08. 2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на девети май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

  Десислава Попколева

  като разгледа докладваното от съдия Попколева ч. гр. дело № 4975 по описа за 2022 год., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 274, ал. 2, вр. чл.248, ал.3, изр.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на Д. В. С., чрез процесуалния му представител адв. В. В., срещу определение № 274670/11.10.2021 г., постановено от Софийски градски съд по в.гр.д. № 12303/2020 г., с което е оставена без уважение молба вх. № 349367/20.09.2021г. за изменение на постановеното въззивно решение № 265248/05.08.2021 г. в частта му за разноските.

  Жалбоподателят поддържа, че изводите на съда за неоснователност на молбата по чл.248, ал.1 ГПК са неправилни, тъй като въззивният съд не е съобразил, че с въззивните жалби първоинстанционното решение е обжалвано в различни части от двете страни по спора. Изложени са съображения, че съдът неправилно е приложил разпоредбите на чл. 78, ал. 1 и ал. 3 ГПК и настоящият жалбоподател има право на разноските, заплатени от него и доказани пред въззивната инстанция съразмерно на отхвърлената част от въззивната жалба на насрещната страна.

  Насрещната страна – „Б. ремонт строй“ ООД, чрез адв. Г. Н., изразява становище за неоснователност на жалбата.

  Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение, след преценка на данните по делото, доводите на жалбоподателя и възраженията на насрещната страна приема следното:

  Частната жалба е процесуално допустима - подадена в срока по чл.275, ал.1 ГПК, от надлежна страна и срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт по арг. от чл.248, ал.3, изр. 2 ГПК.

  Разгледана по същество частната жалба е неоснователна по следните съображения:

  Производството по в.гр.д. № 12303/2020 г. на Софийски градски съд е образувано по подадени въззивни жалби както от ищеца, така и от ответника. С постановеното по делото решение № 265248/05.08.2021 г., Софийски градски съд е намерил и двете въззивни жалби за неоснователни и е потвърдил изцяло решението на СРС в обжалваните му части.

  С определение по гр.д. № 4395/2021 г.,, настоящият състав на Четвърто гражданско отделение на ВКС не е допуснал касационно обжалване на въззивното решение по касационната жалба, депозирана от Д. В. С., чрез ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари