*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 290

  София, 24.06.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на единадесети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

  МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

  като разгледа докладваното от съдията Бранислава Павлова

  гражданско дело № 72/2022 г. по описа на вкс, Гражданска колегия, първо отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  „Електроразпределение – юг“ ЕАД [населено място] е обжалвало въззивното решение на Пловдивския окръжен съд № 478 от 28.10.2021г. по въззивно гражданско дело № 1751/2021г. , с което е отхвърлен предявеният от него против „А. 06“ Е. [населено място] иск с правно основание чл.49 ЗЗД.

  Ответникът „А. 06“ Е. е подал отговор, в който изразява становище, че въззивното решение е валидно, допустимо и справедливо. Поддържа, че поставеният правен въпрос в изложението за допускане на касационното обжалване не е от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото, защото по него има трайно установена съдебна практика, според която отговорността по чл.49 ЗЗД е безвиновна и гаранционно обезпечителна и за да бъде ангажирана следва да е налице възлагане на определена работа на конкретно лице, което е причинило вредите при изпълнението й.

  Касационната жалба е подадена в срок, отговаря на изискванията на чл.284 ГПК и не е налице изключението на чл.280 ал.3 ГПК / паричната претенция е с цена над 5000лв./, поради което касационното обжалване е допустимо.

  С обжалваното решение Пловдивският окръжен съд е отменил решението на Пловдивския районен съд № 261415 от 07.05.2021 г., по гражданско дело № 14404/2019 г., изцяло и е решил делото по същество като е отхвърлил предявения иск с правно основание чл. 49 ЗЗД от „Е. Юг“ ЕАД против „А. - 06“ Е., за заплащане на сумата от 6 522 лева , представляваща стойност на вложени материали и труд за възстановяване на два броя дървени стълбове и електропровод, част от В. 20 кV „С.“, разположен между [населено място] и [населено място], увредени при дърводобив на 19.05.2019 г., ведно със законна лихва , считано от предявяване на иска .

  Решаващите изводи на въззивния съд за отхвърляне на иска са, че не е доказан от ищеца елемент от фактическия състав на чл. 49 от ЗЗД, а именно, че действието, което е причинило щета на електроразпределителното дружество, е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари