Определение №290/10.05.2022 по дело №1521/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 290

  София, 10.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в закрито заседание на тринадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  т.дело № 1521/2021 година

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ЗК „Лев инс“ АД, чрез процесуален пълномощник, срещу решение № 154 от 24.02.2021 г. по в.гр.д. № 2182/2020 г. на Апелативен съд – София, Гражданско отделение, четиринадесети състав, с което е потвърдено решение от 17.01.2020 г. по гр.д. № 17/2019 г. на Окръжен съд – Монтана за уважаване на предявения от Е. В. В. частичен иск за сумата 100 000 лева, съставляваща обезщетение за неимуществени вреди, търпени вследствие на настъпило на 17.07.2018 г. ПТП, ведно със законната лихва от 27.07.2018 г.

  В жалбата се поддържат оплаквания за недопустимост и неправилност на атакувания съдебен акт. Сочената процесуална недопустимост е основана на твърдения за неправомерен отказ на съда да постанови спиране на делото, на основание чл.229, ал.1, т.4 ГПК, до приключване на наказателното производство срещу виновния за произшествието водач. Касационният жалбоподател оспорва и изводите на съда, в частта, с която е прието за неоснователно възражението за съпричиняване на вредоносния резултат, както и изводите, относими към принципа за справедливост по чл.52 ЗЗД. По изложените в жалбата подробни фактически и правни съображения се иска касиране на решението.

  Искането за допускане на касационно обжалване е в хипотезата на чл.280, ал.1, т.1 ГПК по следните въпроси: 1. Дали в случаите, при които във връзка с осъществяване на транспортен инцидент, има образувано наказателно производство и това производство е висящо, съдът, който разглежда гражданскоправните последици от деянието, във всички случаи е необходимо да спре производството до влизане в сила на съдебния акт на наказателния съд, или е допустимо едновременно с висящо наказателно производство гражданският съд да се произнесе по въпроса относно наличието на противоправно поведение на същото лице, на което е повдигнато обвинение, при същия транспортен инцидент, като определи чрез конкретни признаци това поведение да е различно от изпълнителното деяние по наказателното производство; 2. Дали гражданският съд е допустимо да приеме, че гражданскоправните последици, заявени като вреди в производството за присъждане на парично обезщетение, произтичат от деликт, без да разглежда въпроса за тъждественост на обективните и субективни признаци ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари