Определение №29/26.01.2022 по дело №4918/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 29

  Гр. София, 26.01.2022 г.

  Върховният касационен съд, Гражданска колегия, Второ отделение, в закрито заседание в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМАНУЕЛА БАЛЕВСКА

  ЧЛЕНОВЕ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ГЕРГАНА НИКОВА

  като разгледа докладваното от съдия Гергана Никова ч. гр. дело № 4918 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба с вх.№ 68546 от 10.11.2021 г., подадена по пощата на 09.11.2021 г. от В. Т. Т. чрез адвокат Н. А. от АК – П. срещу Определение № 60372 от 20.10.2021 г., постановено по гр.д.№ 2126/2021 г. по описа на ВКС, ГК, ІІ г.о.

  Препис от частната жалба е връчен на ответниците по нея – В. А. П. и М. Г. П. чрез адвокат К. А.. Не е постъпил отговор в срока по чл. 276, ал. 1 ГПК.

  Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение, след като прецени данните по делото и обсъди наведените доводи, приема следното:

  Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК от процесуално легитимирана страна срещу подлежащ на обжалване акт, поради което е допустима.

  Обстоятелствата са следните:

  С въззивно Решение № 555 от 08.06.2020 г. по в.гр.д.№ 233/2020 г. по описа на ОС – Пловдив е потвърдено първоинстанционно решение на РС – Асеновград, с което е отхвърлен предявеният от В. Т. Т. срещу В. А. П. и М. Г. П. иск по чл. 76 ЗН и е постановено, че се допуска делба на процесния по делото недвижим имот по предявения от В. А. П. и М. Г. П. срещу В. Т. Т. иск по чл. 34 ЗС. В мотивите на въззивното решение е обсъдено заявеното от В. Т. Т. възражение за възстановяване на запазената й част от наследството, оставено от баща й Т. Т.. Въззивният съд е приел, че е спазено изискването по чл. 30, ал. 2 ЗН, тъй като В. Т. е приела наследството по опис. Изложил е, че в полза на В. А. П. наследодателят е извършил множество безвъзмездни разпоредителни сделки с имоти, част от които не са предмет на делбата и поради това е налице пречка за прилагането на чл. 34 ЗН. Не може да се приложи и чл. 33 ЗН, както и е недопустимо възстановяване на запазена част чрез намаление на дарението чрез обикновена дроб.

  Недоволна от така постановеното въззивно решение, В. Т. Т. е подала касационна жалба с вх.№ 21224 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари