*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпроси

Относно прилагането на чл. 201, ал. 2 КТ да обсъди извършените от пострадалия от трудовата злополука поредица нарушения на установените технологични правила и правила за безопасна работа, в контекста на заеманата от него ръководна длъжност и на вменените му задължения не само по изпълнение на тези правила, но и по тяхното прилагане и контрол.

При присъждане на обезщетение по чл. 200 КТ, когато ищецът претендира обезщетение за претърпените от трудовата злополука неимуществени вреди, приспада ли се полученото обезщетение за временната нетрудоспособност на основание чл. 200, ал. 3 КТ?

Отговори
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, четвърто гражданско отделение, в публично съдебно заседание на тридесет и първи януари през две хиляди двадесет и втората година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ, ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

при участието на секретаря Даниела Цветкова, като разгледа гр.д. № 1478 по описа за 2021 г., докладвано от съдия Фурнаджиева, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационната жалба на „ГСИ-Балкани“ ЕООД, със седалище и адрес на управление в [населено място], представлявано от управителя Ю. Б., чрез юрк. Р. В., против решение № V-233 от 30 ноември 2020 г., постановено по в.гр.д. № 1870/2020 г. по описа на Окръжен съд Бургас, с което се потвърждава решение № 978 от 9 април 2020 г., постановено по гр.д. № 7480/2018 г. по описа на Районен съд Бургас, в частта му, с която дружеството е осъдено на основание чл. 200, ал. 1 КТ и чл. 84, ал. 3, вр. чл. 86 ЗЗД, да заплати на Д. П. А., с адрес в [населено място], сумата от 20000 лева обезщетение за неимуществени вреди, настъпили до подаването на исковата молба – 18.10.2018 г., изразяващи се в множество физически болки и психически страдания, получени вследствие на трудова злополука от 04.02.2017 г., както и сумата от 6542,50 лева обезщетение за претърпени имуществени вреди, изразяващи се в направени разходи за консумативи, лекарства, медицински изследвания, потребителски такси, услуги и импланти, вследствие на същата трудова злополука, ведно със законната лихва върху главниците от датата на увреждането. Като трети лица помагачи на страната на касатора са участвали ЗАД „Булстрад Виена иншурънс груп“, П. В. В., Р. М. М., С. Р. Г. и Я. М. Д..

Касационното обжалване е допуснато с определение № 60637 от 30 септември 2021 г., постановено по настоящото дело, за да ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

  • Определение №60637/30.09.2021 по дело №1478/2021 3
    *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
    Длъжен ли е съдът, при решаване на въпроса относно прилагането на чл. 201, ал. 2 КТ, да обсъди извършените от пострадалия от трудовата злополука поредица нарушения на установените технологични правила и правила за безопасна работа, в контекста на заеманата от него ръководна длъжност и на вменените му задължения не само…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари