Определение №289/10.05.2022 по дело №1517/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 289

  София, 10.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в закрито заседание на тринадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  т.дело № 1517/2021 година

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Г. И. В., с ЕГН [ЕГН], чрез процесуален пълномощник, срещу решение № 489 от 13.05.2021 г. по гр.д. № 3287/2020 г. на Апелативен съд – София, Гражданско отделение, четиринадесети състав. С него, след отмяна на решение от 17.01.2020 г. по т.д. № 133/2019 г. на Софийския окръжен съд в обжалваната му осъдителна част, с която ЗД“Бул инс“ АД е осъдено да заплати на Г. В. сумата от 30 000 лева – обезщетение за неимуществени вреди вследствие смъртта на сестра му Е. И. Г., настъпила при ПТП на 26.05.2014 г., ведно със законната лихва от 31.05.2016 г., искът с правно основание чл.226, ал.1 КЗ /отм./ е изцяло отхвърлен.

  В касационната жалба се поддържат оплаквания за допуснато нарушение на материалния закон и необоснованост на извода на съда за липса на изключителна по характер връзка между ищеца и загиналата, която да превишава по естество обичайно приетите отношения на близост, уважение и топлина в тази степен на родство. Касаторът счита, че становището на апелативния съд не съответства на вложения смисъл в Тълкувателно решение № 1/2016 г. на ОСНГТК на ВКС, а от друга страна е недопустимо тълкуването на дадените задължителни за съдилищата указания. По съображенията, изложени подробно в жалбата, се иска касиране на атакуваното решение и постановяване на ново решение по същество за уважаване на исковата претенция за сумата от 30 000 лева, ведно със законната лихва и разноските по делото.

  В изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК са формулирани следните въпроси: 1. Между братя и сестри може ли да възникне такава трайна и дълбока емоционална връзка, заради съдържанието на която да търпят морални болки и страдания, които в достатъчна степен да дават основание да се счете, че преживелият родственик е материалноправно легитимиран да претендира обезщетение за неимуществени вреди от смъртта им по см. на ТР № 1/2016 г. от 21.06.2018 г. на ОСНГТК на ВКС, при положение, че родителската грижа и отговорност не е заместена изцяло от брата/сестрата и не са близнаци и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари