*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 288

  София, 27.06.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Гражданска колегия, Второ отделение в закрито заседание на трети май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

  ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  като разгледа докладваното от съдия Емилия Донкова гр. д. № 51 по описа на ВКС за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 във вр. с чл. 280 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от адв. О. Т. - К., като пълномощник на И. И. Д., срещу въззивно решение № 89 от 25.10.2021 г., постановено по гр. д. № 278/2021 г. по описа на Варненския апелативен съд.

  В писмен отговор в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК ответницата в касационното производство С. С. С., чрез процесуалния си представител, изразява становище, че не са налице предпоставки за допускане на касационно обжалване по изложените в отговора съображения.

  Касационната жалба е подадена срещу подлежащ на обжалване акт на въззивния съд в срока по чл. 283 ГПК.

  При проверка по допускането на касационното обжалване, Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение, намира следното:

  С обжалваното въззивно решение е потвърдено първоинстанционното решение, с което са отхвърлени исковете на касатора.

  В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК са поставени следните въпроси, по отношение на които се твърди наличието на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК, като се сочи, че същите са разрешени в противоречие с практиката на ВКС и са от значение за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото: 1. „какво е значението на изискването за писмена форма на задължителното при ортодонтско лечение информирано съгласие на пациента и за значението на неизпълнението на това изискване при преценка за отговорността на лекуващия лекар, макар вредата да не е настъпила в резултат на друго противоправно поведение“; 2. „когато съдът се произнася по въпроса осъществен ли е деликт при изпълнение на медицинска дейност, не следва ли да съобрази всички действащи специални разпоредби в здравното законодателство, а не само общите такива; тези за стандарт „ортодонтия““. По първия въпрос се сочи противоречие с решение № 250/21.11.2012 г. по гр. д. № 1504/2011 г. на трето г. о., решение № 77/30.05.2017 г. по гр. д. № 2956/2016 г. на четвърто г. о., решение № ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари